Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Aluminium kozijnen prijs

Aluminium kozijnen zijn het duurst in vergelijking met kunststof of houten kozijnen. Ze bieden dan ook heel wat voordelen. Ze zijn elegant, duurzaam, sterk, geschikt voor grote raampartijen, … Ondanks de hoge kostprijs, blijft het dus een goede keuze. Meer over de prijs van aluminium kozijnen, de factoren die de prijs beïnvloeden en de onderhoudskosten lees je in dit artikel.

 

prijs aluminium kozijn Aluminium kozijnen prijsindicatie

Bij de zoektocht naar kozijnen speelt het materiaal een belangrijke rol. Niet alleen voor het uitzicht van de kozijnen, maar ook voor de prijs. Aluminium kozijnen zijn, in vergelijking met de houten of kunststof variant, het duurst. Dat komt vooral omdat het materiaal heel arbeidsintensief is om te produceren.

In principe kan je ervan uitgaan dat de prijs van een aluminium kozijn zo’n 20% duurder is dan kunststof kozijnen, die het goedkoopst zijn. Gemiddeld bedraagt de prijs voor het laten plaatsen van aluminium kozijnen ongeveer €800 à €950 per m² . Afhankelijk van de situatie kan de kostprijs natuurlijk verschillen.  Enkele richtprijzen:

 

Soort kozijnAfmetingenGemiddelde prijs (incl. plaatsing en HR++ glas)
Vast raam1m x 1m€450 - €550
Draai- kiepraam1m x 1m€650 - €750
Valraam1m x 1m€400 - €600
Schuifraam1,5m x 1m€1.100 - €1.500
Deurkozijn0,8m x 2,30m€1.500 - €2.500

 

1. Materiaalkosten

De materiaalkosten zijn de kosten voor het kozijn zelf, los van de arbeidskosten. In geval van ramen bevat de materiaalkost meestal ook al de prijs van het glas. De materiaalkosten staan in voor zo’n 55% van het totale kostenplaatje.

Zo kost een aluminium kozijn (60cm x 60cm) voor een vast raam gemiddeld €160, exclusief arbeidskosten. De hoogte van de materiaalkost wordt beïnvloedt door de keuzes die je maakt op vlak van soort kozijn en soort glas. Lees er hier meer over.

 

2. Arbeidskosten

Ben je niet zo handig of wil je gewoon verzekerd zijn van kwaliteit? Dan laat je het plaatsen van de aluminium kozijnen best over aan een professionele vakman. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo moet jij zelf geen tijd en moeite verspillen.

In principe kan je ervan uitgaan dat de arbeidskosten (verwijderen oude kozijnen, plaatsen van nieuwe kozijnen en montagemateriaal) verantwoordelijk zijn voor 45% van het totale kostenplaatje. Meestal kan je voor de arbeidskosten rekenen op een gemiddelde prijs van €45 à €75 per uur. Daarbij is de exacte prijs natuurlijk afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken. Hoe meer tijd de vakman nodig heeft om de kozijnen te plaatsen, hoe hoger de kostprijs zal zijn.

 

TIP: Ga op voorhand na of het montagemateriaal (bvb. steiger) en de afvoerkosten voor de oude kozijnen al in het prijsvoorstel inbegrepen zijn. Zo vermijd je verrassingen achteraf. Hou ook rekening met de voorrijkosten. Dat zijn de kosten voor de verplaatsing van de vakman van en naar uw woning. Sommigen werken met een vaste prijs, anderen hanteren een kilometerprijs. Meestal gaat het om €0,19/km. Door een vakman te kiezen uit jouw eigen regio kan je natuurlijk op voorrijkosten besparen.

 

Van plan om aluminium kozijnen te laten plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat van jouw project?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij vakmannen uit jouw regio. 

 

aluminium kozijnen prijs

 

Factoren die de prijs van aluminium kozijnen beïnvloeden

De kosten voor aluminium kozijnen zijn afhankelijk van het soort kozijn waarvoor je kiest. In geval van raamkozijnen heeft ook het soort glas een invloed op de prijs.

1. Soort kozijn

Uit bovenstaande tabel werd al duidelijk dat de kosten voor een aluminium kozijn ook afhankelijk zijn van het soort raam waarvoor het bedoeld is. We onderscheiden 5 soorten:

  • Vast raam: Een vast raam zit vast in de gevel en kan niet geopend worden. Deze ramen hebben geen scharnieren en sluit- of hangwerk, wat ze heel goedkoop maakt. De prijs van vaste ramen ligt zo’n 20% lager ligt dan bij de andere raamsoorten. Aluminium kozijnen prijs per m²: vanaf ± €450
  • Draai-kiepraam: Deze ramen hebben een hendel waarmee je het kan kantelen of volledig kan opendraaien. Prijs aluminium kozijn per m²: vanaf ± €650
  • Valraam: Bij een valraam zijn de scharnieren zo gemonteerd dat het raam bij het openen achterover naar binnen valt. Prijs aluminium kozijnen per m²: vanaf ± €400
  • Schuifraam: De naam zegt het zelf. Een schuifraam kan van links naar rechts of van boven naar onder verschoven worden. Aluminium kozijn prijs: vanaf ± 1.100 (1,5m x 1m)
  • Deurkozijn: Niet alleen ramen, maar ook deuren hebben kozijnen. Kostprijs aluminium deurkozijn: vanaf ± 1.500 (0,8m x 2,30m)

 

2. Soort glas

In een raamkozijn moet natuurlijk glas. Welk soort glas je kiest zal een invloed hebben op het totale kostenplaatje. Hoe hoger de isolerende factor van het glas, hoe duurder het zal zijn. Natuurlijk zal je deze investering op termijn wel kunnen terugverdienen aangezien je met goed isolerend glas meer kan besparen op je energiefactuur. Een overzicht van de mogelijkheden:

GlassoortGemiddelde prijs per vierkante meter
Dubbel glas (matige isolatie) €65 - €75
HR glas €75 - €90
HR+ glas €80 - €95
HR++ glas €90 - €100
HR+++ glas (zeer goede isolatie) €100 - €130

aluminium kozijnen prijsindicatie

Onderhoudskosten

Naast de prijs van het kozijn zelf, spelen ook de onderhoudskosten een belangrijk rol bij het kiezen van kozijnen. Met aluminium kozijnen ga je in iedere geval voor een onderhoudsvriendelijk materiaal.

Natuurlijk is het niet onderhoudsvrij. Zo is het aangeraden om het hang- en sluitwerk 1x om de 30 jaar te vervangen. Dat geldt trouwens voor alle kozijnen, ongeacht het materiaal waaruit ze bestaan. Gemiddeld kan je voor een aluminium kozijn rekenen op een onderhoudskost van €95 per m² om de 30 jaar.

Is het aluminium kozijn kapot? Dan is het vaak beter om het te vervangen in plaats van te herstellen. Dat is voordeliger voor het energieverbruik, de veiligheid en uitstraling van je woning. Lees er hier meer over.

 

Waarom aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen zijn dan wel vrij duur, ze hebben hoe dan ook heel wat voordelen te bieden:

  • Sterk: Ze kunnen heel wat gewicht dragen en zijn geschikt voor grote raampartijen.
  • Slanke, elegante look: Daardoor passen ze bij verschillende stijlen.
  • Onderhoudsvriendelijk: Ze trekken geen vuil of stof aan en zijn bestand tegen vocht.
  • Duurzaam: Ze hebben een levensduur van zo’n 40 jaar.

 

Je betaalt dan wel wat meer, met aluminium kozijnen kies je voor kwaliteit. Van plan om aluminium kozijnen te laten plaatsen? Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen via onderstaand formulier:

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.