Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Kozijnen herstellen

Kozijnen moeten opgewassen zijn tegen jarenlange blootstelling aan weer en wind. Toch is slijtage zo goed als onvermijdelijk. Aan de hand van de soort schade kan je ervoor kiezen om kozijnen te herstellen. Wat zijn de meest voorkomende problemen bij kozijnen gemaakt van hout, PVC en aluminium? Hoe los je deze op? En wanneer is het tijd voor een complete renovatie? We bespreken het hier.

Ga snel naar:
Houten kozijnen herstellen
Kunststof kozijnen herstellen
Aluminium kozijnen herstellen

Laat ik mijn kozijnen herstellen of vervangen?

 

 

Wanneer laat ik mijn kozijnen herstellen?

Is het slim om nieuwe kozijnen te plaatsen bij beperkte schade? Nee, niet altijd. Vaak is zo’n complete renovatie niet nodig en is een reparatie van je kozijnen al voldoende. Dit is zo in de volgende scenario’s:

 • Bij beperkte schade als deuken, krasjes, verouderd schilderwerk, …
 • Als de kozijnen nog niet zo oud zijn (bv. minder dan 15 jaar oud)
 • Als ze nog goed isoleren en/of al isolatieglas bevatten
 • Wanneer het materiaal eenvoudig te repareren is

TIP: of je raamkozijn herstellen mogelijk is, hangt af van de ernst van de schade en het materiaal in kwestie. Daarom raden we aan om bij twijfel de hulp in te roepen van een ervaren kozijnspecialist. Die weet precies wat je moet doen. Start hier je aanvraag!

kozijnen herstellen

 

Houten kozijnen herstellen

Houten ramen zijn populair vanwege hun authentieke, tijdloze uitstraling. Hoe raken houten ramen beschadigd? En hoe herstel je ze? We leggen het uit!

 

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

Voortdurende blootstelling aan weer en wind is de bron van slijtage van je houten raamwerk. Het samenspel van deze factoren leidt tot uitdroging, het uitzetten of krimpen van het hout, … Waardoor er na een tijd scheurtjes zullen ontstaan. Je kozijnen gaan onder invloed van vocht kromtrekken en/of er ontstaan schimmels die houtrot veroorzaken. Vervolgens is het slechts een kwestie van tijd voordat er ook koudebruggen en vochtproblemen binnenshuis ontstaan.

 

Hoe houtrot herstellen?

Houtrot is misschien wel het meest voorkomende probleem bij houten kozijnen. Houtrot scheurt en verpulvert uiteindelijk het hout van je kozijnen. Je herkent het aan de zwarte, roestbruine kleur en aangetaste zones kan je indrukken en/of afpellen. Hoe kan je rotte houten ramen herstellen?

 

 1. Houten kozijn inspecteren

  Allereerst inspecteert een expert de staat van het houten kozijn. Door met een schroevendraaier in de aangetaste delen te prikken of er zachtjes op te tikken, ontdekt hij welke delen door houtrot zijn aangetast. Bij twijfel meet hij met een houtvochtmeter hoe hoog het vochtgehalte in het kozijn is. Alles wat hoger is dan 18% moet je aanpakken.

 2. Aangetaste delen verwijderen & opvullen

  Met een scherpe beitel steekt hij alle aangetaste delen weg. Vervolgens schuurt hij oude verflagen weg zodat de vuller makkelijker aan de ondergrond hecht. Voordat hij de delen opvult met houtrotvuller brengt hij houtrotimpregneer aan. Als dit droog is, vult hij alles op met houtrotvuller.

 3. Houten kozijnen afwerken

  Is de houtrotvuller helemaal uitgehard? Dan verwijdert hij alle opgedroogde resten met een houtsteekset. Hierna schuurt hij alles op met een handpalmschuurmachine. Zo is het kozijn helemaal klaar om af te werken met een nieuw likje houtverf.

LET OP: compleet rotte houten kozijnen herstellen is niet de moeite waard. De constructie is dan al dusdanig aangetast dat een herstelling het onderliggende probleem niet meer zou oplossen.

 

Hoeveel kost het herstellen van houten kozijnen?

De prijs voor het herstellen van houten ramen hangt af van verschillende factoren. Denk bv. aan de materiaalkosten. Daarnaast spelen ook de ernst van de schade, de omvang  van de klus (aantal ramen) , … een rol in de prijsopbouw. Een beperkte hoeveelheid houtrot kan je prima zelf oplossen. Hieronder de prijzen voor alle aparte materialen:

Wie?Type herstelling/materiaalPrijs
Zelf herstellenHoutrotvullerv.a. € 25 (incl. btw)
Houtimpregneerv.a. € 20 (incl. btw)
Handpalmschuurmachinev.a. € 30 (incl. btw)
Houtbeitelsetv.a. € 17 (incl. btw)
Houtvochtmeterv.a. € 15 (incl. btw)
Expert inschakelenKleine herstellingengem. € 150 à 250 per uur (excl. btw, incl. uitvoering)
Glas vervangengem. € 50 à 200 per m² (excl. btw, incl. uitvoering)
Nieuwe houten kozijnengem. € 450 à 1.250 per m² (excl. btw, incl. uitvoering)

BELANGRIJK: ga alleen zelf aan de slag als je weet wat je doet. Zijn je houten kozijnen echter helemaal rot?  Schakel dan meteen een ervaren vakspecialist in. Vraag offertes op maat aan van jouw project.

 

Hoe schade aan houten kozijnen voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Omdat hout een natuurproduct is, gaan houten kozijnen minder lang mee dan andere materialen. Toch kan je bij een goed onderhoud tot 30 jaar lang genieten van houten kozijnen.

Hoe zorg je ervoor dat je houten ramen zo lang mogelijk mooi blijven? Controleer regelmatig de verflaag, breng af en toe een nieuwe laag beits, vernis of verf aan, maak geregeld je kozijnen schoon om het vasthouden van vocht tegen te gaan, …

 

Waarom toch een expert inschakelen?

Wanneer het niet langer gaat over kleine beschadigingen aan je kozijnen, of wanneer je twijfelt over de ernst van de problemen, schakel je beter een expert in. Zo ben je zeker van een grondige inspectie en een duurzame oplossing. Hij weet bv. welke materialen hij moet gebruiken en waarop hij moet letten bij het herstellen van je houten ramen.

Kozijnspecialist nodig? Vul dan ons aanvraagformulier in, beschrijf je project en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat. Ga naar het formulier.

 

houten kozijnen herstellen

 


Kunststof kozijnen herstellen

Onderhoudsarme kozijnen met een lange levensduur, voor een lage prijs? Dat zijn al jarenlang de voordelen van kunststof. Maar een lange levensduur wil niet zeggen dat je geen last zult krijgen van slijtage. Hoe herken je versleten kunststof kozijnen? En nog belangrijker, hoe herstel je ze?

 

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

PVC is sterk, maar kan door wisselende weersomstandigheden, kleine onvoorzichtigheden of een poging tot inbraak wel schade vertonen. Na zo’n 15 jaar ontstaan verkleuring en verkrijting van je kozijn, en ook het hang- en sluitwerk, rubbers en dichtingen zullen tekenen van slijtage vertonen na enkele jaren intensief gebruik. Een ander veel voorkomend probleem is het loskomen of afpellen van de pvc-folie. Er ontstaan dan steeds makkelijker kleine blaasjes onder de folie. Dit alles geeft je kunststof kozijnen een doffe, onverzorgde look.

 

Kunststof kozijn herstellen met folie

Zijn jouw ramen van PVC dringend toe aan een opknapbeurt? Maar wil je nieuwe ramen vermijden? Dan kan je ze wrappen in folie. Zo werk je meteen oppervlakteschade weg en geef je je kozijn een nieuwe look. Hoe gaat dit in z’n werk?

 

 1. Kunststof kozijnen inspecteren

  Een expert komt langs om de staat van je kozijnen te bekijken. Hij inspecteert de ondergrond, de omgeving, … Tijdens dit bezoek heb je de kans om al je wensen te bespreken.

 2. Voorbereidende werken uitvoeren

  Meestal worden kozijnfolies op maat gemaakt. Om deze aan te brengen, demonteert je specialist je kozijnen, verwijdert die hang- en sluitwerk en ook hardnekkig vuil op je kozijnen. Daarna maakt hij het oppervlak droog met een pluisvrije doek. Dit is belangrijk voor een goede hechting van de folie en een mooi eindresultaat.

 3. Kunststof kozijn wrappen

  Dan is het tijd om de folie aan te brengen. De stroken plaatst hij met 1 à 2 cm overlap op het kozijn. Deze strijkt hij netjes glad en hij snijdt vervolgens alle resterende folie weg met een klein steekmesje. Ten slotte verwarmt hij de stroken om een nette hechting en gladde afwerking te verzekeren.

TIP: netjes de folie aanbrengen op je kunststof kozijnen is specialistenwerk. Daarom schakel je beter meteen een expert in. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat zonder kreuken of blaasjes in de folie, vermijd je beschadiging aan je beglazing, … Start hier je aanvraag.

 

 

Hoeveel kost het herstellen van kunststof kozijnen?

De prijs voor de reparatie van kunststof kozijnen, hangt af van meerdere factoren. Denk aan de ernst van de schade, het aantal ramen en het type herstelling. Een overzicht van de verschillende prijzen:

Type herstellingPrijs (excl. btw, incl. uitvoering)
PVC ramen wrappengem. € 40 à 70 per m²
Glas vervangengem. € 50 à 200 per m²
Nieuw pvc raam plaatsengem. € 250 à 1.000 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je weten wat de beste oplossing is voor jouw kunststof kozijnen? Of ben je benieuwd naar andere opties? Neem dan gratis contact op met professionals voor advies en offertes op maat.

 

Hoe schade aan kunststof kozijn voorkomen?

Kunststof kozijnen kunnen in theorie tot meer dan 50 jaar meegaan. En ook al zijn ze nagenoeg onderhoudsvrij, is het toch zinvol om ze regelmatig schoon te maken zodat vervuiling niet kan leiden tot schade. Reinig je kozijnen van PVC met een zachte spons en water. Schoonmaakmiddel is in principe overbodig, maar wil je dit tóch toepassen? Kies dan voor aangepaste reinigingsmiddelen die specifiek zijn bedoeld voor PVC.

 

Waarom toch een expert inschakelen?

Dankzij het vakmanschap van een kozijnspecialist ben je zeker van een nauwkeurige inspectie en een duurzame oplossing. Hij weet bv. welke materialen hij moet gebruiken en waarop hij moet letten bij het herstellen van je kunststof ramen. Zijn kleine herstellingen voldoende? Of heb je te maken met een groter probleem? Een specialist zoekt het voor je uit!

Kozijnspecialist nodig? Vul dan ons aanvraagformulier in, beschrijf je project en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat. Ga naar het formulier.

 

kunststof kozijnen herstellen

 


Aluminium kozijnen herstellen

Kozijnen van aluminium zijn tegenwoordig de standaardkeuze bij nieuwbouwwoningen en grondige energetische renovaties. Niet alleen dankzij hun uitstekende isolatiewaarde, maar ook omdat je er slanke én stevige profielen mee kan maken.

 

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

Aluminium is erg stevig. Toch zijn zelfs de meest robuuste materialen niet immuun voor ongelukjes. Denk maar aan krassen of deukjes die ontstaan door onvoorzichtigheid. Door deze te repareren, herstel je niet alleen de uitstraling, maar verleng je ook de levensduur van je kozijnen.

TIP: zijn de krassen te diep? Dan kan je ook aluminium ramen wrappen met een folie. Dat gebeurt op een vergelijkbare manier als bij PVC ramen. Lees hier meer over deze methode.

 

Hoe aluminium ramen herstellen?

Hoe kan een expert nu krassen en deuken in je aluminium ramen repareren? We nemen de werkwijze door:

 

 1. Aluminium kozijn inspecteren

  Om de ernst van de schade te achterhalen, komt een expert altijd langs voor een inspectie van je raamkozijnen. Zo ziet die meteen wat de problemen zijn en kan hij inschatten welke herstelmethode de meest voor de hand liggende is. Zo vergen erg diepe krassen een andere methode dan krassen aan de oppervlakte van het kozijn.

 2. OPTIE 1: krassen herstellen

  Eerst maakt je specialist de aangetaste zone schoon met een zachte doek en een schoonmaakmiddel. Kleine krassen schuurt hij vervolgens zachtjes weg, diepere krassen vult hij op met een aangepast vulmiddel. Vervolgens werkt hij alle schade weg met een aangepaste verf of coating voor een egaal eindresultaat.

 3. OPTIE 2: deuken uit het raamwerk halen

  Hoe groter de deuk, hoe moeilijker het is om deze te herstellen en helemaal weg te werken. Bovendien zijn niet alle plekjes even gemakkelijk te bereiken. Voor kleine deuken gebruikt hij een speciale uitdeukset. In het geval van grote, diepe deuken maakt een hittebron het mogelijk om het ingedeukte deel te smelten en om te buigen.

 4. Schade wegwerken

  Afhankelijk van de ernst van de schade werkt hij deze weg met licht schuurpapier, aluminium vuller en/of een nieuw laagje verf of coating.

TIP: bij grotere schade aan meerdere kozijnen lonen nieuwe aluminium kozijnen meer dan een reparatie. Wil je vrijblijvend meerdere offertes vergelijken? Vul dan ons aanvraagformulier in.

 

 

Hoeveel kost het herstellen van aluminium kozijnen?

Het wegwerken van diepe schade in je aluminium kozijnen is een arbeidsintensieve en tijdrovende klus. De prijs hangt dus voornamelijk af van de ernst van de schade, de benodigde materialen en de omvang van de reparatie. Hoeveel mag je ongeveer voor deze klus rekenen?

Type herstellingPrijs (excl. btw, incl. uitvoering)
Kleine herstellingen aluminium raamgem. € 150 à 200 per uur
Glas vervangengem. € 50 à 200 per m²
Nieuwe kozijnen in aluminiumgem. € 600 à 1.500 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je graag weten wat de beste oplossing is voor jouw kozijnen? Of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan gratis contact op met professionals actief in je regio voor advies en offertes op maat.

 

Hoe schade aan aluminium kozijnen voorkomen?

Wees voorzichtig wanneer je meubelen verplaatst of grote voorwerpen langs de ramen naar binnen brengt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deuken ontstaan dus meestal niet door natuurlijke slijtage. Krassen daarentegen wel. Zorg ervoor dat je regelmatig je kozijnen schoonmaakt met niet-agressieve schoonmaakmiddelen. Niet alleen voor een verzorgde uitstraling, maar ook een langere levensduur.

 

Waarom toch een expert inschakelen?

Dankzij het vakmanschap van een kozijnspecialist ben je zeker van een nauwkeurige inspectie en een duurzame oplossing. Hij weet bv. welke materialen hij moet gebruiken en waarop hij moet letten bij het herstellen van je ramen. Zijn kleine herstellingen voldoende? Of heb je te maken met een groter probleem? Een specialist zoekt het voor je uit!

Kozijnspecialist nodig? Vul dan ons aanvraagformulier in, beschrijf je project en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat. Ga naar het formulier.

 

aluminium kozijnen herstellen

 


CONCLUSIE: laat ik mijn kozijnen herstellen of vervangen?

In dit artikel kwam je meer te weten over de meest voorkomende problemen met houten, aluminium en kunststof kozijnen, en hoe je deze het beste oplost. Heb jij beschadigde kozijnen thuis en vraag je je af of je deze beter kan laten herstellen of vervangen? Wij zetten beide opties nogmaals op een rijtje:

 

OPTIE 1: kozijnen repareren

 

 • Milde schade: bij kleine beschadigingen zoals scheurtjes, afbladderende verf of kleine rotplekken is een lokale herstelling voldoende. Ook voor het vervangen van verouderd hang- en sluitwerk is een kleine ingreep al meer dan genoeg.
 • Budget: lokaal een scheurtje opvullen of kleine aangetaste stukken met houtrot weghalen, … Dit soort kleine klusjes zijn een stuk goedkoper dan hele nieuwe kozijnen laten plaatsen.
 • Uitzicht: vormen je ramen geen structureel risico? Maar ontsieren verkleuringen of hardnekkige vlekken hun uitzicht? Dan doet een likje verf of een nieuwe folie op je kozijnen wonderen. Het geeft je woning meteen een frisse, nieuwe look.
 • Behoud van authenticiteit: hebben je ramen een unieke uitstraling? Dan mag of wil je niet zomaar je raamkozijnen vervangen. Reparaties zijn dan een goede optie om de oorspronkelijke uitstraling van je raamwerk te behouden.

 

OPTIE 2: kozijnen vervangen

 

 • Structurele schade: is er sprake van ernstige schade, zoals een compleet verrot raamkozijn? En komt daardoor de stabiliteit van je constructie in gevaar? Dan is een complete vervanging van je ramen noodzakelijk.
 • Lage isolatiewaarde: de hoofdreden om meteen voor nieuwe kozijnen te kiezen? Dat is een opvallend verlies aan energie. Zo profiteer je van een beter geïsoleerde woning en een lagere energierekening.
 • Kosten-batenanalyse: heeft een reparatie eigenlijk wel zin op de langere termijn? Of is dit hetzelfde als dweilen met de kraan open? En als je meer dan 1 kozijn volledig opnieuw laat wrappen, gaat dit dan net zo lang mee als een compleet nieuw raam?
 • Frisse uitstraling: wil je je woning een grondige make-over geven? Dan hoort nieuw buitenschrijnwerk daar ongetwijfeld bij. Bovendien voldoen nieuwe kozijnen aan de strenge bouwnormen en stijgt je woning in waarde.

 

Vergelijk offertes en bespaar!

Benieuwd of je je beschadigde kozijnen kan herstellen? Of ben je op zoek naar verschillende adviezen op maat? Dan zit je hier goed! Vul het onderstaande offerteformulier in en wij matchen je aan kozijnen-experts actief in je buurt. Vergelijk adviezen, materialen, oplossingen, uitvoertermijnen,… en bespaar:

 

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.