Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Kozijnen vervangen

Oude of beschadigde kozijnen vervangen is vaak beter dan ze te herstellen. In dit artikel lees je wanneer kozijnen aan vervanging toe zijn, hoeveel het kost om ze te vervangen en wat de mogelijkheden zijn wanneer je nieuwe kozijnen laat plaatsen. Je vindt hier ook het antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Wanneer kozijnen vervangen?
Opties kozijnen vervangen
Nieuwe kozijnen: mogelijke materialen
Kozijnen vervangen kosten
Stappenplan nieuwe kozijnen plaatsen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Kozijnen vervangen of herstellen?

Vertonen je kozijnen kleine beschadigingen of slijtage? Dan is het soms beter ze te vervangen in plaats van te herstellen, om de volgende redenen:

 • Veiligheid: via een hersteld kozijn kunnen inbrekers makkelijker je woning binnendringen. En ook een oud kozijn met enkel glas maakt het ongewenste indringers makkelijk om in te breken.
 • Besparing op energierekening: een kozijn met enkel of dubbel glas laat veel warmte ontsnappen. Nieuwe kozijnen met hoogrendementsglas zijn dan aan te raden. Ook oudere, herstelde oude kozijnen isoleren slechter, waardoor veel warmte kan ontsnappen.
 • Uitstraling van je woning: nieuwe kozijnen geven je gevel meer uitstraling. Als je van plan bent om je huis te verkopen, is je woning dankzij nieuwe kozijnen alvast aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Zijn jouw kozijnen aan vervanging toe? Een ervaren kozijnen plaatser bepaalt samen met jou of een vervanging dan wel herstelling de beste keuze is. Kom in contact met vakmensen in jouw buurt.

kozijnen vervangen

 

Wanneer moet je kozijnen vervangen?

Soms is het niet nodig om je kozijnen te vervangen, maar kan je ze repareren. Vooral houten kozijnen zijn makkelijk te herstellen. In de volgende gevallen heeft herstellen echter geen zin, maar moet je je kozijnen vervangen:

 • Als het kozijn rot is
 • Als beschadigingen niet meer kunnen hersteld worden
 • Als je het glas van je kozijn wil vervangen (bv. enkel glas vervangen door hoogrendementsglas)
 • Als je de indeling van de kozijnen wil wijzigen
 • Als de gemiddelde levensduur van de kozijnen nadert (bv. 50 jaar bij kunststof kozijnen, ongeveer 25 jaar bij zachthouten kozijnen)

BELANGRIJK: laat bij twijfel steeds door een vakman bepalen of je kozijnen aan vervanging toe zijn. Hij kijkt je kozijnen na en adviseert je de meest geschikte oplossing. Vind een vakman in jouw regio.

 

Welke kozijnen kan je vervangen?

Wanneer we spreken over kozijnen vervangen, zijn er verschillende soorten kozijnen waarover het kan gaan. Een overzicht:

 

1. Raamkozijnen vervangen

Een doffe schijn op je ramen, raambeslag (zoals je raamkrukken) dat blijft haperen, scharnieren die tekenen van slijtage vertonen… Het zijn allemaal kleine tekenen waaraan je kan herkennen dat je raamkozijnen aan vervanging toe zijn. Hierbij heb je de keuze om kozijnen in dezelfde afmetingen te plaatsen, of bv. te kiezen voor extra lichtinval met grotere glaspartijen.

 

2. Deurkozijnen vervangen

Verouderde buitendeuren met een slechte isolatiewaarde laat je beter vervangen. Het nieuwe deurkozijn moet hierbij niet alleen bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden, het moet ook inbraakwerend zijn. Bij binnendeuren wordt er vooral gekozen voor nieuwe deurkozijnen wanneer je je interieur een nieuwe uitstraling wilt geven. De keuze is hier ook uitgebreider dan bij buitendeurkozijnen.

 

3. Schuifpui vervangen

Het kan nodig zijn om je schuifpui te vervangen wanneer deze niet meer soepel open en dicht gaat, scheef staat, niet goed meer isoleert… Ook een lek in de beglazing kan een reden zijn om je schuifpui te vervangen. Bij een kleine slijtage zoals bv. een beschadigd slot, volstaat het soms om de schuifpui te herstellen. Heb je echter te maken met meerdere mankementen, dan is een volledige vervanging doorgaans de beste oplossing.

 

4. Kozijn dakkapel vervangen

Het kozijn van je dakkapel vervangen is niet alleen een goede keuze wanneer het kozijn beschadigd of verouderd is. Het is ook een goede oplossing om jouw dakkapel deels te renoveren en een nieuwe uitstraling te geven. Let wel: vertoont je dakkapel ook andere beschadigingen of slijtage, dan laat je beter je volledige dakkapel, inclusief kozijnen, vervangen.

 

TIP: Laat naast je kozijnen ook je ramen vervangen

Heb je beslist om je kozijnen te laten vervangen? Dan laat je samen met je kozijnen best ook je beglazing vervangen door hoogrendementsglas. Zo is de besparing op je energierekening nog hoger en geniet je van een optimaal rendement van je investering.

TIP: een schrijnwerker in jouw buurt bezorgt je een totaalprijs voor je nieuwe kozijnen en beglazing. Zo weet jij perfect hoeveel het vervangen van jouw kozijnen op het einde van de rit zal kosten. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Lees onder de foto meer over de mogelijke materialen, kosten, werkwijze en veelgestelde vragen.

stalen schuifpui buiten

 

Mogelijke materialen nieuwe kozijnen

Wanneer je je kozijnen laat vervangen, kan je kiezen tussen verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en kosten. Een overzicht:

 

Houten kozijnen vervangen

Wil je houten kozijnen opnieuw vervangen door houten profielen? Dan zal je woning opnieuw authenticiteit en warmte uitstralen. Met hout kies je voor een materiaal dat lang meegaat en zich makkelijk laat bewerken. Gemiddeld betaal je tussen de € 450 en 1.250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en HR++-glas). Met HR++-glas bespaar je heel wat energie. De prijs wordt ook beïnvloed door het soort hout dat je kiest. Zo is hardhout tot 50 euro duurder per vierkante meter dan zachthout.

 

Kunststof kozijnen vervangen

Wil je oude kozijnen vervangen met kunststof? Gemiddeld betaal je per vierkante meter tussen de € 250 à 1.000 (excl. btw, incl. plaatsing en HR++-glas). Het voordeel aan kunststof kozijnen is dat ze lang meegaan en zeer makkelijk te reinigen zijn. Qua afwerking kan je alle kanten op. Je kan ze krijgen in elke mogelijke kleur. Daarnaast kan je ook kiezen voor kunststof kozijnen  met houtprint. Daardoor krijg je de uitstraling van hout, zonder de nadelen.

 

Aluminium kozijnen vervangen

Een aluminium kozijn kost ongeveer € 600 à 1.500 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing en HR++-glas). Ze geven je woning heel wat uitstraling. Ze zijn vooral interessant als je grote raampartijen hebt. Ze kunnen namelijk heel wat gewicht aan. Aluminium profielen zijn enorm sterk en onderhoudsvriendelijk, vandaar de hogere kostprijs. Ze beschermen tegen brand en zijn inbraakwerend.

 

Stalen kozijnen vervangen

Ook stalen kozijnen zijn erg sterk en kunnen veel gewicht aan, waardoor ze ideaal zijn voor grote raampartijen. Ze zijn inbraakwerend, brandveilig en onderhoudsvriendelijk, en passen bovendien bij elke woonstijl. Een stalen kozijn kost gemiddeld € 750 à 2.200 (excl. btw, incl. plaatsing en HR++-glas). Van alle mogelijkheden zijn stalen kozijnen dus de duurste.

 

Kozijnen vervangen kosten

Kozijnen kan je al vervangen vanaf € 250 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en HR++-glas). De prijzen kunnen echter sterk uiteenlopen en hangen af van het type kozijn, het gekozen materiaal, de afmetingen… In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type kozijn en materiaal:

Type kozijnMateriaalKosten per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijnPvc€ 250 - 550
Hout€ 450 - 750
Alu€ 600 - 900
Staal€ 750 - 1.100
Draaikiepkozijn / valkozijnPvc€ 450 - 750
Hout€ 650 - 950
Alu€ 800 - 1.100
Staal€ 950 - 1.300
SchuifpuiPvc€ 800 - 1.000
Hout€ 1.000 - 1.250
Alu€ 1.350 - 1.500
Staal€ 1.650 - 2.200

Benieuwd naar een prijs op maat voor het vervangen van jouw kozijnen? Kom via onze offerteservice in contact met schrijnwerkers in jouw regio en vergelijk meerdere offertes. Start hier jouw aanvraag.

 

Stappenplan kozijnen vervangen

Wanneer een schrijnwerker raamkozijnen vervangt, volgt hij de volgende stappen:

 1. Oude kozijnen verwijderen

  Een schrijnwerker zal eerst de oude kozijnen verwijderen. Hierbij zorgt hij er uiteraard voor dat hij bv. je muurisolatie en raamopeningen niet beschadigt. Vervolgens bereidt hij de opening voor op de plaatsing van de nieuwe kozijnen.

 2. Nieuwe kozijnen klaarmaken

  De vakman maakt vervolgens de nieuwe kozijnen klaar voor de plaatsing. Hij schroeft de stripankers in de sponning en brengt compriband aan voor een goede afdichting.

 3. Nieuwe kozijnen plaatsen

  Nu worden de nieuwe kozijnen geplaatst. De vakman voorziet evenveel speling aan de zijkanten, zodat de naad rondom het kozijn gelijk is. Nadat het kozijn waterpas staat, zal hij het verankeren. Dit gebeurt meestal door de stripankers te verankeren.

 4. Kozijnen afwerken

  Ten slotte worden de naden gedicht. Hierna kan je de kozijnen aan de binnenkant laten aftimmeren, waarna je kan genieten van jouw nieuwe kozijnen.

TIP: vind een geschikte vakman voor het vervangen van jouw kozijnen via onze gratis offerteservice.

 

FAQ vervangen kozijnen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het vervangen van kozijnen. Met meer specifieke vragen kan je steeds terecht bij een schrijnwerker in jouw buurt. • Heb ik een vergunning nodig om mijn kozijnen te vervangen?
  Beïnvloeden je nieuwe kozijnen het straatbeeld niet, dan is een vergunning niet vereist. Dit is bv. het geval wanneer je je kunststof kozijnen gaat vervangen door nieuwe kunststof kozijnen in dezelfde kleur en met dezelfde afmetingen. Kies je voor een materiaal met een compleet andere uitstraling (bv. wanneer je witte kunststof kozijnen vervangt door houten kozijnen), een compleet andere kleur of andere afmetingen, dan is een vergunning doorgaans wel vereist. Ben je van plan om je kozijnen te vervangen, dan doe je best eerst navraag bij je gemeente of een omgevingsvergunning vereist is.


 • Kan ik zelf kozijnen vervangen?

  Zelf kozijnen vervangen wordt niet aangeraden wanneer je hiermee onvoldoende ervaring hebt. Er zijn namelijk een heleboel zaken waarop je moet letten: het gebruik van het juiste gereedschap, de spouwlatten, het verwijderen van oude spijkers… Het is ook belangrijk dat je kozijn waterpas staat en goed afgedicht wordt. Zo voorkom je problemen met de afwatering en het openen en sluiten van het raam. Een goede plaatsing is ook belangrijk voor het behoud van de isolatiewaarde van je nieuwe kozijnen.

  Kortom, bij het vervangen van kozijnen zijn er heel wat aandachtspunten om rekening mee te houden. Je laat deze klus dan ook beter over aan een gespecialiseerde vakman. • Hoe lang duurt kozijnen vervangen?
  Gemiddeld mag je rekenen op 1 dag om 2 kozijnen te vervangen. Hoe lang het duurt om je kozijnen te vervangen, zal dus afhangen van het aantal kozijnen dat vervangen moet worden. Voor een volledig woonhuis mag je doorgaans rekenen op 1 week.

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.