Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen staan erom bekend dat ze weinig onderhoud nodig hebben.  Toch is een schoonmaakbeurt om de zoveel jaar niet uit te sluiten. Ontdek hier meer over hoe je kunststof kozijnen op een correcte manier kan schoonmaken.

Onderhoudsarme kozijnen?  Contacteer hier vakmannen voor een kosteloze offerte op maat.

 

Waarom kunststof kozijnen schoonmaken?

schoonmaken kunststof kozijnen Een kunststof kozijn moet om de zoveel jaar gereinigd worden. Zeer regelmatig onderhoud, zoals bij houten kozijnen is niet nodig. Toch heeft het om de 2 à 3 jaar een schoonmaakbeurt nodig. Waarom? Algen, vogelpoep en zwarte of groene verwering kunnen na een poosje in het materiaal dringen. Op die manier kan het vuil de kozijnen na een tijdje beschadigen. Het is dus vooral aan te raden kozijnen te poetsen om hun levensduur te verlengen. Daarnaast behouden de raamprofielen hun mooie esthetische waarde langer is vuile aanslag op een raamprofiel geen fraai zicht.

 

Technieken voor het reinigen van kozijnen in kunststof

Een kunststof kozijn reinigen is helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je in je achterhoofd moet houden, zijn een aantal dingen die je zeker niet mag doen om te voorkomen dat je het kozijn beschadigt.

 

Do’s

  • Gebruik de juiste tools: een zachte, maar vochtige spons.
  • Gebruik het juiste huishoudmiddel: een niet-schurend huishoudmiddel geeft het beste resultaat. Er bestaan speciale reinigsmiddelen voor kunststofkozijnen uit de speciaalzaak. Maar een gewoon niet-agressief huishoudmiddel voldoet evenzeer en is waarschijnlijk goedkoper. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil.
  • Voorzie extra bescherming: boenwas of autowas kan je gebruiken om de kozijnen te voorzien van een beschermende laag. Er is zelfs een speciale kozijnwax op de markt. Door deze wax hecht het vuil zich minder snel aan het kozijn zelf. Hierdoor blijft de kleur beter.  Daardoor zal je na een tijdje minder werk hebben met het onderhoud.
  • Behandelen van scharnieren: hang-en sluitwerk behandel je zoals de fabrikant het voorschrijft. Het best is om dit 1 à 2 keer per jaar in te wrijven met zuurvrije olie. Het beslag kan je behandelen op die plaatsen waar een oliespuitje te vinden is.

 

kunststof kozijnen onderhouden
Voorbeeld van een perfect schoongemaakt kozijn

 

Don’ts

  • Reinig kozijnen nooit droog: zo voorkom je krassen op het oppervlak.
  • Verf je kunststof kozijnen niet.
  • Vermijd agressieve reinigings- of schuurmiddelen, want die maken krassen in het oppervlak. Voorbeelden van agressieve reinigingsmiddelen: aceton, white-spirit, terpentine of petroleum.
  • Kozijnen met houtmotief mogen nooit gereinigd worden met een stoomreiniger.

 

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.