Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Meranti kozijnen

Meranti kozijnen zijn één van de meest gekozen houten kozijnen.  Het gaat hier om hardhout, dat veel voordelen te bieden heeft ten opzichte van zachthout. In dit artikel ontdek je meer over de eigenschappen, voordelen en prijzen van meranti kozijnen. Bovendien kom je te weten welk onderhoud ze nodig hebben.

Meranti kozijnen laten installeren door een ervaren vakman? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

Wat is meranti?

Meranti is een verzamelnaam voor Zuidoost-Aziatische soorten hardhout. Meranti wordt zowel in binnen- als buitenkozijnen toegepast. Deze houtsoorten hebben doorgaans een typische roodbruine, bleekroze of rozerode kleur. Ook binnen één en dezelfde soort meranti zijn kleurnuances mogelijk.

De rode meranti is afkomstig van wel meer dan 100 verschillende soorten Shorea-bomen. De nerfstructuur is over het algemeen matig grof. Er zijn geen uitgesproken tekeningen (bv. strepen) op het hout waar te nemen. Meranti is verwerkbaar tot multiplex platen of geschaafd hout.

 

Is meranti duurzaam?

Meranti houtsoorten zijn zeer duurzaam: ze hebben allemaal een duurzaamheidsklasse 2, 3 of 4. In totaal bestaan er 5 duurzaamheidsklasses. Hout met duurzaamheidsklasse 1 is erg duurzaam en vereist nauwelijks onderhoud, terwijl hout uit klasse 5 fragieler is en frequent onderhoud vereist.

 

 

Voordelen van deze hardhout kozijnen

Een minpuntje van meranti kozijnen is dat deze hier en daar minieme boorgaatjes kunnen bevatten. Deze ontstaan ten gevolge van nathoutboorders (insecten die het hout aantasten). Daarnaast heeft meranti heel wat positieve eigenschappen:

+ Kozijnen die uit meranti bestaan, kunnen gemakkelijk in alle kleuren geschilderd worden. Zo passen ze goed bij iedere stijl van woning!

+ Kozijnen van meranti hebben betere isolerende eigenschappen dan kozijnen uit kunststof of aluminium.

+ Deze kozijnen kunnen gemakkelijk bewerkt worden: eventuele beschadigingen zijn goed te repareren (bijvoorbeeld met houtvuller). Het materiaal laat zich zowel handmatig als elektrisch goed bewerken (herzagen, spijkeren, schroeven, lijmen,…).

+ De kozijnen hebben een zeer authentieke en warme uitstraling.

+ Meranti heeft een hoge duurzaamheid.

+ Lak kan zich goed op het oppervlak van meranti kozijnen hechten.

+ Deze houtsoort zal niet van nature vergrijzen, in tegenstelling tot sommige andere soorten.

meranti kozijnen
Het uiterst rechtse kozijnen bestaat uit meranti hout

 

Meranti kozijnen: prijzen

De kostprijs van een meranti kozijn is vergelijkbaar met de prijs van andere soorten hardhout kozijnen. Voor een basis kozijn betaal je om en bij de 100 euro.  Wil je een draai-kiepraam, dan moet je al uitgaan van het dubbele van de prijs (ca. 200 euro). In combinatie met hoogrendementsglas (HR++), BTW en installatiekosten mag je rekenen op een totaalprijs van €700-€1000 per meranti kozijn.  Over het algemeen liggen deze prijzen ergens tussen die van aluminium en kunststof kozijnen in.

Wens je meranti kozijnen te laten plaatsen door een professional? Vraag gratis én vrijblijvend offertes op maat aan via onze online offerteservice. Door een kort formulier in te vullen ontvang je prijsvoorstellen van verschillende vakmannen bij jou in de buurt.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Hoe meranti kozijnen onderhouden?

Het is belangrijk dat de meranti kozijnen goed onderhouden worden. Zo kan je de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Indien meranti om de 5 jaar geschuurd en geschilderd wordt, kunnen de kozijnen tot wel 40 jaar meegaan. Doe je dit niet, dan zullen de meranti kozijnen na ongeveer 25 jaar aan vervanging toe zijn. Door de kozijnen te schuren en schilderen (olie, vernis,…) voorkom je vochtproblemen en rotting van het materiaal. Verder doe je er goed aan om de kozijnen enkele keren per jaar na te kijken op scheurtjes of beschadigingen.

Het maakt overigens ook een verschil of de kozijnen reeds een eindbehandeling gekregen hebben voor de plaatsing. Het hout is in dat geval geïmpregneerd, wat het onderhoud vergemakkelijkt.

meranti kozijnen

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.