Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Hardhouten kozijnen

Hardhouten kozijnen bestaan uit Afzelia, Merbau of Meranti. Ze zijn zeer duurzaam en hebben een warme uitstraling. Ze zijn dan ook erg geschikt als buitenkozijn.

 

Voordelen van hardhouten kozijnen

hardhouten kozijnen Hardhouten kozijnen hebben heel wat voordelen.  Kozijnen in hout hebben een warme uitstraling. Kenmerkend aan hardhouten kozijnen is de duurzaamheid. Ze gaan gemiddeld 40 tot 75 jaar mee. Je kan dus gerust stellen dat je hardhouten kozijnen hebt voor het leven. De levensduur in vergelijking met zachthouten kozijnen is een pak hoger. Dat komt omdat de structuur van hardhout veel compacter is. Daardoor zijn ze ook heel goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Daarnaast isoleren ze goed en zijn ze makkelijk te herstellen. Als je graag een nieuwe look hebt, kan je ze makkelijk overschilderen in elke gewenste kleur.

 

Prijs van kozijnen uit hardhout

De gemiddelde prijs voor een hardhouten kozijn bedraagt € 980 per vierkante meter. In deze prijs is de btw, montage en HR++-glas inbegrepen. Deze prijs ligt hoger dan dat van een zachthouten kozijn. Dit komt omdat de levensduur van deze duurzame houtsoort ook een pak hoger ligt. Hij is daarnaast ook veel beter bestand tegen extreem weer.

Tip: voor de beste deal vraag je best prijzen op bij verschillende aanbieders. Zo kan je makkelijk de prijzen vergelijken. Vraag hier kosteloos & vrijblijvend offertes op maat aan.

hardhouten kozijn

 

Hardhouten houtsoorten & hun duurzaamheid

Er bestaan heel wat soorten hardhout. De meest gebruikte soorten voor kozijnen zijn Meranti en Merbau. Ander veel gebruikte hardhoutsoorten zijn onder andere  Azobe en Bankirai.

 

Duurzaamheidsklasse

Deze houtsoorten worden telkens onderverdeeld in duurzaamheidsklasses. Deze klassen gaan van I tot V. Duurzaamheidsklasse I staat voor zeer duurzaam hout. Klasse V staat voor hout dat kwetsbaarder is, en meer onderhoud vereist.  Van klasse I weten we dat ze tot meer dan 25 jaar meegaan. Hout van klasse V gaat  ongeveer 5 jaar mee. Merbau behoort tot klasse I en II.  Donkerrode Meranti behoort tot klasse II tot IV. De lichtrode variant hiervan behoort tot klasse III en IV.

 

Internationaal keurmerk

Hardhout is duurzaam. Op internationaal vlak bestaat er een keurmerk voor tropische houtsoorten dat de duurzaamheid ervan garandeert. Hout met een FSC-keurmerk is hout dat gekapt wordt onder toezicht en volgens de regels van het bosbeheer. Men wil hiermee onder andere de oerbossen beschermen.  Daarnaast zijn hardhouten raamprofielen duurzaam omwille van hun lange levensduur. Koop je profielen van dit keurmerk, heb je de garantie dat er verstandig mee werd omgegaan.

 

Alternatief: pvc kozijnen met houtnerfstructuur

Past de prijs van hardhouten kozijnen niet in je budget, maar wil je wel graag de uitstraling van hout? Dan kan je gaan voor kunststof kozijnen met  een houtstructuur. Uiteraard kan dit nooit de uitstraling van echt hout vervangen. Toch is het een aardige imitatie. Pvc kozijnen zijn overigens veel makkelijker te onderhouden in vergelijking met houten kozijnen.

landelijke woonst met hardhouten kozijnen

Daarnaast zijn pvc kozijnen, net zoals echt hardhout, goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze zijn ook erg kleurvast en ondervinden dus geen invloed van felle zonnestralen. De gemiddelde prijs voor kozijnen in kunststof bedraagt 700 à 800 euro per vierkante meter. Dit is inclusief btw, plaatsing en hoogisolerend glas.

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.