Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Merbau kozijnen

Merbau is een populaire houtsoort voor o.a. gevels, trappen, parket, terrasplanken en kozijnen. Kozijnen uit merbau hout geven je woning een authentieke uitstraling en passen bij praktisch elk interieur en bouwstijl. Daarnaast hebben ze ook vele praktische voordelen. Maar wat zijn die voor- en nadelen nu precies? Welke uitvoeringen zijn mogelijk? Wat kosten merbau kozijnen? En hoe kan je ze onderhouden? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voor- en nadelen merbau
Merbau kozijnhout prijzen
Onderhoud merbau kozijn
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is merbau?

Merbau is een houtsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Het behoort tot de hardhoutsoorten en heeft een vrij vaste en homogene structuur. De kleur van merbau varieert van gele tot oranje en bruine tinten. Naarmate het hout ouder wordt, kan de kleur veranderen naar donkerbruin of roodbruin. Verder is merbau hout van nature vrij vettig, waardoor het een soort glans heeft. Zowel qua uitzicht als structuur is merbau hout vergelijkbaar met Afzelia hout.

Merbau gebruiken voor je kozijnen? Een ervaren plaatser kan je informeren over de mogelijkheden en helpt je verder voor het ontwerp en de plaatsing van je merbau kozijnen. Ontvang vrijblijvend offertes.

merbau kozijnen

 

Uitvoeringen merbau kozijnen

Door samen te werken met een professionele plaatser, kan je je merbau kozijnen vormgeven naar jouw smaak en de stijl van je woning of interieur. Een expert maakt jouw merbau kozijnen op maat en installeert ze op een correcte en vlotte manier. Zo hoef jij niets meer te doen. We overlopen hieronder even de keuzes die je kan maken bij de vormgeving van je merbau kozijn:

 1. Type kozijn

  Een 1e belangrijke keuze die je moet maken is het type kozijn dat je wil laten vervaardigen in merbau. Er zijn heel wat mogelijkheden. Denk maar aan kozijnen met een vast raam, kiepraam, draaikiepraam…, maar ook verschillende soorten merbau deurkozijnen en schuifpuien. Bovendien kan je deze ook combineren door bv. een deurkozijn met daarnaast een vast raamkozijn te kiezen. Het aanbod aan mogelijkheden is dus erg breed en de keuze zal vooral afhangen van je persoonlijke voorkeur en budget.

 2. Kleur

  Merbau hout heeft van nature een warme gele tot oranjebruine kleur. Soms komen in het hout ook fijne zwavelgele strepen of donkere bruine of zwartachtige zones voor. Omdat merbau dus heel wat kleurschakeringen kan hebben, kan je voor sommige toepassingen een selectie op kleur vragen. Wil je toch een andere kleur voor je merbau kozijn? Dan kan een specialist deze ook verven. Daarvoor brengt de vakman wel eerst een isolerende primer aan, zodat het hout niet kan gaan bloeden.

 3. Afwerking

  Tot slot kan je nog kiezen hoe je je merbau kozijn wil laten afwerken. Er zijn verschillende toplagen die je kan laten aanbrengen op je merbau hout en die zorgen voor een andere structuur of glansgraad. Verder kan je ook decoratieve ornamenten, houttekeningen of gefreesde lijnen op je kozijn laten plaatsen. Op die manier kan je je merbau kozijn een klassieke, moderne of landelijke stijl geven die perfect past bij je woning of interieur.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merbau kozijnen? Een specialist geeft je graag meer informatie over de vormgevingsmogelijkheden en adviseert je op basis van jouw voorkeuren en budget. Kom in contact met professionele plaatsers in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen merbau kozijnen

Net als elke andere soort kozijnhout heeft ook merbau verschillende voor- en nadelen. We zetten hieronder de belangrijkste op een rijtje:

 • Duurzaam: merbau hout is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1-2, wat betekent dat het duurzaam tot zeer duurzaam is.  Het is dan ook goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en is daardoor geschikt voor zowel buiten als binnen.
 • Lange levensduur: merbau heeft met een beschermingslaag ook een erg lange levensduur. Zo kan deze houtsoort tot wel 25 jaar of langer meegaan.
 • Hoge isolatiewaarde: hardhoutsoorten hebben van nature een hoge isolatiewaarde. Ook om die reden kan je merbau hout zowel binnen als buiten gebruiken.
 • Warme uitstraling: houten kozijnen zijn populair vanwege hun tijdloze en warme uitstraling. Ook een merbau houten kozijn zal met z’n gele, oranje en bruine tinten een authentieke look geven aan je woning.
 • Veel toepassingen: merbau hout kan je naast kozijnen nog voor heel wat andere toepassingen binnen- en buitenshuis gebruiken. Denk maar aan gevels, trappen, parket, terrasplanken…

 

 • Meer voorbewerking nodig: omdat merbau een houtsoort is die bij contact met water kan gaan bloeden, vereist een merbau kozijn wat meer voorbewerking. In de meeste gevallen zal het hout dus voor gebruik ontvet worden en zal een vakman een beschermingslaag of primer aanbrengen.
 • Kleur kan veranderen: de kleur van merbau hout kan door blootstelling aan lucht na een tijdje veranderen. Het hout zal dan eerder donkere kleuren vertonen. Of dit een nadeel is, hangt natuurlijk grotendeels af van jouw persoonlijke voorkeuren en smaak.

 

Merbau kozijnen prijzen

De prijs voor je merbau kozijnen zal verschillen naargelang de afmetingen, het type kozijn, de gekozen afwerking… Doorgaans betaal je voor een merbau kozijn gemiddeld € 150 à 1.000 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). In de tabel hieronder vind je een overzicht van de prijzen per type merbau kozijn:

Type merbau kozijnPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijn€ 150 à 300
Draaikiepkozijn€ 250 à 400
Schuifpui€ 800 à 1.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor je merbau kozijnen? Die verschilt doorgaans niet alleen per uitvoering, maar ook per vakman. Vraag daarom offertes aan bij meerdere plaatsers om prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen… te vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

 

merbau kozijnhout

 

Onderhoud merbau kozijnen

Het onderhoud van merbau kozijnen is zoals bij de meeste hardhouten kozijnen vrij beperkt. Voorwaarde is wel dat het merbau kozijnhout bij de vervaardiging de nodige voorbewerking heeft gekregen. Merbau kan in contact met water of vocht namelijk bloeden en moet daardoor dus meteen ontvet en behandeld worden met beits of verf. Er zijn 2 vormen van onderhoud voor merbau kozijnen:

 • Beschermen tegen slijtage: de toplaag op merbau kozijnhout die beschermt tegen het bloeden kan je best om de 5 à 10 jaar vernieuwen.
 • Reinigen: daarnaast kan je je merbau kozijnen best ook regelmatig reinigen. Dat doe je binnenshuis door ze schoon te maken met een neutraal schoonmaakmiddel en buitenshuis door vuil en mos te verwijderen. Gebruik daarvoor geen hogedrukreiniger, want dit kan de beschermlaag van je merbau hout aantasten.

 

Geniet van een lange levensduur van je merbau kozijnen!

Om ervoor te zorgen dat je merbau kozijnen zo lang mogelijk meegaan zonder verkleuringen, is het dus belangrijk dat het hout van in het begin de juiste voorbewerking en behandeling krijgt. Een vakman zal altijd zorgen voor de meest geschikte afwerking van je kozijnen, rekening houdende met jouw voorkeur, de gekozen toepassing en je budget. Zo heb jij minder werk met het onderhoud en kan je langer genieten van die warme uitstraling van je merbau kozijnen.

Vergelijk adviezen! Door meerdere offertes aan te vragen, kan je adviezen, voorstellen, prijzen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.