Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Aluminium kozijnen verven

Ben je flauw van de kleur van je aluminium kozijnen, of is de beschermlaag ernstig beschadigd? Overweeg dan om de kozijnen te verven. Je kozijnen van aluminium zijn weer helder en fris en geven de woning een hele nieuwe uitstraling. Hieronder vind je meer info over het hoe en waarom van aluminium kozijnen verven.

 

Aluminium kozijnen schilderen Kan je aluminium kozijnen verven?

Het antwoord hierop is ‘ja’, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Veel mensen gaan aluminium kozijnen schilderen met gewone buitenlak. Het resultaat is dat na een tijdje de verf gaat bladderen en na verloop van tijd helemaal loslaat.

Aan een dergelijke schilderbeurt besteed je  veel geld en tijd en het levert helemaal niets op. Bij het schilderen van alu kozijnen moet je grondig te werk gaan. Alleen dan krijg je het juiste resultaat.

 

Waarom aluminium kozijnen verven?

In principe is bij aluminium onderhoud niet nodig. Aluminium roest niet, verweert niet en trekt geen schimmels of insecten aan. Waarom dan toch kozijnen van aluminium schilderen? Hiervoor zijn verschillende redenen mogelijk:

  • Opfrissen: de oorspronkelijke kozijnen zijn verouderd en hebben een nieuw laagje nodig, zodat ze weer fris en helder lijken.
  • Nieuwe kleur: je vindt de huidige kleur van aluminium kozijnen niet mooi (meer). 
  • Relooking: Je wilt de woning een nieuwe uitstraling geven, maar hebt niet het budget voor nieuwe alu kozijnen. Dan is schilderen een goedkope(re) oplossing.
  • Bescherming: de beschermlaag van de aluminium kozijnen is ernstig beschadigd. Door de aluminium kozijnen te schilderen, zijn ze weer beschermd tegen de weersinvloeden.

 

Binnen- of buitenkant?

Door de aluminium kozijnen te verven aan de buitenkant van het huis, krijgt de woning een heel andere uitstraling. Je kan een kleur kiezen die helemaal bij de stijl van de woning past. Als je dan ook nog de buitendeuren en eventueel de luiken dezelfde kleur geeft, is de woning helemaal ‘af’. Op dezelfde manier kan je ook de binnenkant van de woning schilderen. Door bijvoorbeeld de aluminium kozijnen aan de binnenkant zwart te verven, ontstaat er een industriële ‘look’.

 

Aluminium kozijnen verven: prijs

De prijs voor het laten verven van aluminium kozijnen kan op 2 manieren berekend worden: per raam of per uur. Dat verschilt per vakman en per project. Het gemiddelde uurtarief voor een schilder varieert tussen 35 en 50 euro per uur. Dat hangt af van meerdere factoren zoals soort verf en extra materiaal zoals stellingen die eventueel gebruikt moeten worden.

Soms is het voordeliger een prijs per raam te laten berekenen, zeker als je zowel de binnen- als buitenkant wil laten schilderen. Vergelijk steeds meerdere offertes van professionele schilders. Zo kan je aardig wat besparen. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende schilders uit jouw regio.

Alu kozijnen verven

Welke verf voor aluminium kozijnen?

Voor zowel de primer als de verf waarmee je aluminium kozijnen schildert, geldt dat je hiervoor een speciale soort verf dient te gebruiken. Het beste gebruik je een primer die bestaat uit twee componenten op basis van epoxy. Er zijn ook primers op basis van alkydhars. Deze kan je beter niet gebruiken, omdat dit het aluminium aan kan tasten. Wat betreft de verf kan je het beste kiezen voor polyurethaanverf. Deze verf behoudt namelijk langer zijn kleur en glans dan andere soorten verf.

Er zijn verschillende soorten aluminium en niet iedere verf hecht aan ieder type aluminium. Ook zijn niet alle aluminium kozijnen voorzien van een geanodiseerde laag. Zoek daarom van tevoren goed uit met welk soort aluminium je te maken hebt en welke verf hier het beste bij past. Een professioneel schilder kan je hier zeker bij helpen.

 

Hoe aluminium kozijnen verven?

Kozijnen van aluminium zijn voorzien van een geanodiseerde laag. Deze laag zorgt ervoor dat aluminium niet gaat roesten of schilferen. Ook geeft deze laag de kleur van het aluminium weer. Als je aluminium kozijnen wilt verven, behandel je eerst de geanodiseerde laag, anders gaat de verf niet hechten. Dit doe je als volgt:

  1. Schuren: je begint met schuren van de alu kozijnen. Voordat je hiermee begint, maak je de kozijnen goed schoon en ontvet je ze. Er is nog een grondigere methode, namelijk de kozijnen stralen en beitsen. Dit laat je beter over aan een vakman. Die vind je hier.
  2. Primer: vervolgens voorzie je de aluminium kozijnen van een primer. Door een primer te gebruiken, zal de verf zich nog beter hechten aan het aluminium.
  3. Verven: als de primer helemaal droog is, kan je beginnen met de aluminium kozijnen te verven.

 

Alternatief: opnieuw anodiseren

Wil je geen aluminium kozijnen verven, maar wel dat ze er weer als nieuw uit komen te zien? Dan kan je ervoor kiezen om de kozijnen opnieuw te laten anodiseren. In dit geval worden de kozijnen gedompeld in een bad met een chemische stof. Vervolgens worden ze in een bad met metaaloxide gelegd om ze een kleur te geven. Het is een kostelijke en tijdrovende klus, maar je hebt wel compleet nieuwe aluminium kozijnen die weer vele jaren meegaan.

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.