Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Zwarte kozijnen

Zwarte kozijnen zijn zowel binnen- als buitenshuis aan een heropleving bezig de laatste jaren. Mensen vallen voor hun stijlvolle en tijdloze karakter. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende materialen waarin zwarte kozijnen geleverd kunnen worden, het onderhoud ervan en de richtprijzen. Laat je inspireren door het korte luik met realisaties aan het einde.

Ga snel naar:
Onderhoud
Prijzen
Voor- en nadelen
Inspirerende realisaties
Offertes aanvragen

 

 

Materiaal zwarte kozijnen

zwarte kozijnen

 

Zwarte kozijnen zijn beschikbaar in verschillende materialen. Afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en jouw budget kan je kiezen voor:

 

1. Aluminium zwarte kozijnen

Zwarte kozijnen in aluminum zijn bedekt met een stevige laklaag. Je kan de uitvoering in het zwart zowel in mat, hoogglans of zijdeglans verkrijgen. Deze zwarte kozijnen zijn zowel beschikbaar voor binnen- als buitenshuis. Aluminium is een sterk en duurzaam materiaal met een elegante uitstraling. Zwarte kozijnen in aluminium gaan dan ook gemiddeld 40 jaar mee.

Prijs aluminium zwarte kozijnen:  € 800 à € 950 per m² (incl. profiel, HR++ glas, plaatsing en btw)

 

2. Stalen zwarte kozijnen

Kozijnen in zwart staal zijn rank en hebben een luxueuze uitstraling. Ze zijn het paradepaartje onder de zwarte raamprofielen. Deze kozijnen bestaan uit een zwarte laklaag en zijn haarfijn afgewerkt. Ook al lijken de profielen dun, ze zijn ijzersterk en kunnen zwaar glas dragen. Die kwaliteiten vertalen zich wel in een duurder prijskaartje.  Zwarte kozijnen in staal zijn de duurste keuze op de markt.

Heb je een iets beperkter budget? Dan kan je ook kiezen voor aluminium ramen met een ‘steel look’. Aluminium raamprofielen kunnen tegenwoordig ook erg fijn vervaardigd worden. Bovendien zijn ze minder prijzig, terwijl je wel een erg gelijkaardig eindproduct krijgt.

→ Prijs stalen zwarte kozijnen: € 1100 à € 1200 per m² (incl. profiel, HR++ glas, plaatsing en btw)

 

3. PVC zwarte kozijnen

Wil je zwarte kozijnen binnen- of buitenshuis? Dan is PVC de meest budgetvriendelijke optie. Kozijnen in PVC kunnen op 2 manieren een zwarte uitvoering krijgen:

 • Zwarte coating: een hoogwaardig gekleurde laag die een matte, korrelige satijnlook creëert.
 • Zwarte folie: een UV-bestendige toplaag bovenop het frame. Je kan ze zowel in een effen uitvoering verkrijgen als in een reliëf-uitvoering.

Wat PVC kozijnen ook interessant maakt, is dat je ze kan verkrijgen in een houtnerfstructuur. Zo heb je meteen het uitzicht van kozijnen in hardhout, maar niet al het daaraan gekoppelde onderhoud.

→ Prijs PVC zwarte kozijnen: € 700 – € 800 per m² (incl. profiel, HR++ glas, plaatsing en btw)

 

4. Houten zwarte kozijnen

Houten kozijnen ogen natuurlijk en warm en stralen door hun traditionele uitzicht een zekere authenticiteit uit. Op houten kozijnen wordt doorgaans een zwarte laklaag aangebracht. Dit is mogelijk in hoogglans, mat of satijnglans.  Let op: bij houten kozijnen bepaalt de houtsoort in sterke mate de basiskleur. Dat speelt ook een rol wanneer je jouw kozijnen wilt schilderen.

Je kan je oorspronkelijke houten kozijnen natuurlijk ook zelf voorzien van een laagje zwarte verf. Zorg ervoor dat je een goede primer gebruikt waaraan de verf zich degelijk kan hechten. Zo bekom je het mooiste resultaat.

Prijs houten zwarte kozijnen: € 750 – € 900 per m² (incl. profiel, HR++ glas, plaatsing en btw)

 

TIP: vraag raad aan een ervaren vakman

Wil je graag je huidige binnen- of buitenkozijnen vervangen door zwarte kozijnen? Denk je eraan om een glazen scheidingswand met zwarte profielen in huis te plaatsen? Of wil jij in jouw nieuwbouwproject zwarte raamkozijnen plaatsen? Contacteer dan een ramen- en deurenspecialist.

Zo’n vakman kan je bijstaan met gericht advies voor jouw project. Hij beschikt over de nodige expertise, werkt met hoogwaardige materialen en zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Zo ben je zeker van een kwalitatieve plaatsing van jouw zwarte kozijnen.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

Onderhoud zwarte kozijnen

Door de blootstelling aan zonlicht, neerslag, vervuiling en zand krijgen jouw kozijnen behoorlijk veel te verduren. Een regelmatig onderhoud is dus belangrijk om hun levensduur te verlengen. Maar hoe je dat? Enkele tips op een rij:

 • Maak je zwarte kozijnen schoon met een vochtige doek of natte spons, ongeacht het materiaal.
 • Wrijf eerst het merendeel aan stof en vuil weg.
 • Daarna voeg je best een mild reinigingsmiddel toe aan het water.
 • Gebruik nooit schoonmaakproducten met chloor of bijtende producten. Zo vermijd je beschadigingen aan je profielen.
 • Voor zwarte kozijnen in aluminium en PVC bestaat een speciale wax. Die kan je aanbrengen na het poetsen voor een langdurige bescherming.
 • Houten zwarte kozijnen hebben niet alleen reinigingsbeurt nodig. Na 5 à 8 jaar is ook een nieuwe schilderbeurt aan de orde om houtrot te vermijden.

 

 

Prijzen zwarte kozijnen

Via onderstaande tabel krijg je nog eens een overzicht van de gemiddelde prijzen voor zwarte raamkozijnen:

Soort materiaalPrijs per m²
(incl. profiel, HR++ glas, plaatsing en btw)
Aluminium kozijnen€ 800 à 950
Stalen kozijnen€ 1.100 à 1.200
PVC kozijnen€ 700 à 800
Houten kozijnen€ 750 à € 900

 

TIP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Je doet er daarom goed aan om verschillende offertes voor jouw project te vergelijken. Vraag dus zeker 2 à 3 voorstellen aan bij professionele plaatsers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier. 

 

 

Voor- en nadelen zwarte kozijnen

Zwarte kozijnen hebben zowel voor- als nadelen. We zetten ze kort op een rij:

Voordelen:

 • Zwart zorgt voor een stijlvol uitzicht, zowel binnenshuis als buitenshuis.
 • Zwart kan mooi contrasteren met de gevelkleur.
 • Zwart is tijdloos en modern.
 • Zwarte profielen passen in zowat elk interieur en bij elke bouwstijl.
 • Ben je de zwarte kleur beu? Dan kan je je kozijnen gewoon opnieuw schilderen.

Nadelen:

 • Zwart is momenteel trendy, maar trends zijn van voorbijgaande aard. Kies dus enkel voor zwarte binnen- en buitenkozijnen als ze helemaal bij je persoonlijke smaak aansluiten.
 • Zwarte kozijnen kunnen erg warm worden, vooral bij schilderwerk op houten kozijnen. Door de opwarming van de verf, kan het hout gaan scheeftrekken.

 

 

Voorbeelden van realisaties zwarte kozijnen

Op zoek naar inspiratie voor jouw toekomstige project? De onderstaande realisaties met zwarte kozijnen brengen je vast op ideeën:

 

INSPIRATIE: elegante zwarte kozijnen met kruisverdeling

Zwarte kozijnen binnen

Het fijne rasterwerk van de zwarte kozijnen past naadloos bij de chique uitstraling van de bovenstaande slaapkamer waar de tijd ogenschijnlijk is blijven stilstaan. Deze kruisverdeling zet het statige karakter van het herenhuis extra in de verf.

 

 

INSPIRATIE: tussenwanden met zwarte profielen

Donkere kozijnen binnen

In dit kantoor zijn slimme werkeenheden opgetrokken met behulp van glazen tussenwanden, afgewerkt met zwarte profielen. Het zwart-witcontrast oogt rustig dankzij de lichtinval.

 

 

INSPIRATIE: monumentale raampartij met zwarte kozijnen

Zwarte kunststof kozijnen

Deze monumentale gevel bevat een indrukwekkende raampartij die is afgewerkt met zwarte raamprofielen. Het houten terras, de moderne binnenkant, de strakke buitenkant… Ze vormen één harmonisch geheel.

 

 

INSPIRATIE: zwarte kozijnen in kleine woning

Zwarte kozijnen in klein huis

Het moeten niet altijd reusachtige moderne woningen zijn die pronken met zwarte kozijnen. In deze kleine slaapkamer met een retrotoets komen ze ook tot hun recht. De lichtkleurige hanggordijnen zorgen voor een mooi contrast met het zwart.

 

 

INSPIRATIE: aluminium harmonica pui in het zwart

Aluminium pui zwart

Voor deze pui kozen de bewoners voor een harmonicamodel met zwarte kozijnen. De verschillende houtsoorten en -kleuren breken de aanwezigheid van het zwart.

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.