Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Kozijnen plaatsen

Kozijnen voor ramen en deuren zijn een belangrijk onderdeel van een renovatie of de bouw van een nieuw huis. Een goede plaatsing van je kozijnen is dan ook essentieel. Maar wat komt daar zoal bij kijken? Hoeveel kost het? En kun je zelf kozijnen plaatsen of laat je deze beter plaatsen door een professional? Ontdek het in dit artikel, samen met meer info over de prijzen en andere veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Stappenplan kozijnen plaatsen
Kosten kozijnen plaatsen
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Veelgestelde vragen kozijnen plaatsen
Vergelijk offertes van kozijnspecialisten

 

 

Wanneer nieuwe kozijnen plaatsen?

Kozijnen hebben een belangrijke invloed op zowel de uitstraling van je woning als het wooncomfort en de isolatiewaarde. Daarom laat je je kozijnen best tijdig vernieuwen. We geven hieronder enkele voorbeelden waneer het aangewezen is om nieuwe kozijnen te plaatsen:

 • Je kozijnen zijn beschadigd of verouderd: kwaliteitsvolle en goed geplaatste kozijnen zorgen voor een hoger wooncomfort. Als deze beschadigd of verouderd zijn, kan je last hebben van een vervelend tochtgevoel, sterke omgevingsgeluiden, condens…
 • Je wilt een betere isolatiewaarde van je woning: als je kozijnen niet goed meer isoleren door beschadiging of veroudering, verlies je ook veel warmte uit je woning. Als je dus wil besparen op je energierekening, zijn nieuwe kozijnen (met isolatieglas voor raamkozijnen) een must.
 • Je wenst een nieuwe uitstraling voor je woning: tot slot bepalen je kozijnen ook voor een groot deel de uitstraling van je woning. Wil je dus een nieuwe frisse look? Of ben je op zoek naar een typische landelijke of eerder moderne uitstraling? Plaats dan nieuwe kozijnen in jouw gekozen stijl.

Nieuwe kozijnen plaatsen loont! Niet alleen voor je energierekening en wooncomfort, maar ook voor een mooie uitstraling en een hogere waarde van je woning. Door offertes te vergelijken, vind je de beste schrijnwerker voor je kozijnen. Vergelijk schrijnwerkers in jouw buurt.

kozijnen plaatsen kunststof

 

Stappenplan kozijnen plaatsen

De montage van een kozijn gebeurt doorgaans in vier stappen. Schakel je een ervaren schrijnwerker in? Dan gaat deze daarbij als volgt te werk:

 

1. Oude kozijnen demonteren

Nadat de nieuwe kozijnen zijn nagemeten, worden eventuele oude kozijnen gedemonteerd. Daarbij verwijdert een schrijnwerker eerst de glaslatten en het glas. Vervolgens zal hij het horizontale frame doormidden zagen en het kozijn nadien met een koevoet of beitel wegnemen. Het demonteren van oude kozijnen moet wel met de nodige voorzichtigheid gebeuren om te vermijden dat je je muren beschadigt.

 

2. Stelkozijnen plaatsen

Vervolgens plaatst een schrijnwerker bijna altijd eerst stelkozijnen. Een stelkozijn is een houten of kunststof frame met een afwerkrand. Het zorgt ervoor dat je kozijnen naadloos aansluiten op je muur en vermijdt zo dat tocht kan ontstaan. Bovendien krijgt je kozijn zo de ruimte om zich uit te zetten of in te krimpen onder weersinvloeden. Een laatste voordeel van stelkozijnen is dat ze ook zorgen voor extra inbraakbeveiliging.

 

3. Kozijnen monteren

Nu kan een schrijnwerker het effectieve kozijn plaatsen. Dat doet hij door het kozijn waterpas vast te schroeven. Een nauwkeurige, waterpas plaatsing is belangrijk om de draai of valbewegingen van je raam of deur probleemloos te laten verlopen. Kozijnen zijn vaak voorzien van een rubberen band. Deze zal na de plaatsing even moeten uitzetten om de kozijnen tochtdicht te maken. Eventuele kieren dicht een schrijnwerker dan nog af met PUR isolatie.

 

4. Kozijnen afwerken

Tot slot moet het kozijn nog afgewerkt worden. Gaat het om een raam? Dan plaatst een schrijnwerker de beglazing samen met de glaslatten en eventuele draaidelen. Ook bij een deurkozijn moeten de draaidelen geplaatst en afgestemd worden. Tot slot wordt ook de binnenkant van de kozijnen bijgesmeerd of opnieuw gestucadoord en worden de randen langs binnen netjes afgekit.

TIP: wil je zeker zijn van een correcte plaatsing? Schakel dan een ervaren schrijnwerker in. Deze weet waar hij rekening mee moet houden en zorgt ervoor dat je kozijnen mooi aansluiten bij je woning. Zo geniet je van een optimale kwaliteit van je kozijnen. Vergelijk vrijblijvend offertes van schrijnwerkers.

 

Kosten kozijn plaatsen

De kosten voor de plaatsing van je kozijnen hangen af van het materiaal van je kozijnen, het aantal kozijnen, de afmetingen… In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de richtprijzen wanneer je ervoor kiest om de kozijnen te laten plaatsen door een professional. De prijzen starten al vanaf € 100 (excl. btw, incl. plaatsing).

TIP: prijzen op maat van jouw woning of project kan je aanvragen via onze gratis offerteservice.

Soort kozijnMateriaal kozijnPrijs per m² (incl. plaatsing, excl. btw)
RaamkozijnAluminium€ 250 - € 550 (incl. HR++ glas)
Kunststof€ 100 - € 300 (incl. HR++ glas)
Hout€ 150 - € 400 (incl. HR++ glas)
Staal€ 325 - € 700 (incl. HR++ glas)
DeurkozijnAluminium€ 1.700 - € 2.500
Kunststof€ 1.400 - € 2.000
Hout€ 1.500 - € 2.200
Staal€ 2.000 - € 5.000
SchuifpuiAluminium€ 1.100 - € 1.500
Kunststof€ 700 - € 900
Hout€ 800 - € 1.000
Staal€ 1.400 - € 2.000

Plaats je de kozijnen liever zelf, dan moet je deze prijzen ongeveer halveren. Alhoewel dit een behoorlijk prijsverschil kan opleveren, doe je er goed aan om een professional in te schakelen. Foutjes zijn erg snel gemaakt en zijn meestal niet meer te corrigeren. Moet je de kozijnen achteraf laten vervangen, dan zal dit veel duurder zijn dan wanneer je de plaatsing meteen de eerste keer door een expert laat uitvoeren.

 

Offertes vergelijken = kosten besparen!

De exacte installatiekosten kunnen weliswaar ook van bedrijf tot bedrijf onderling verschillen. Daarom doe je er goed aan meerdere offertes aan te vragen op maat van jouw project. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken, de beste aanbieding kiezen en tot wel 30% besparen. Via onze offertedienst kun je vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende vakmensen in de buurt. Vergelijk offertes van schrijnwerkers in jouw buurt.

 

nieuwe kozijnen plaatsen

Zelf kozijnen plaatsen of laten plaatsen?

Kan je kozijnen zelf plaatsen? Of is het toch eerder aangewezen om deze door een ervaren schrijnwerker te laten plaatsen? We gaan even dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf kozijnen plaatsen

Heb je enige kennis en expertise? Dan kan je er voor kiezen om kozijnen aan te kopen en zelf te plaatsen. In theorie kan je hiermee behoorlijk wat kosten uitsparen, maar in realiteit draait dat vaak anders uit. Deze klus vereist namelijk specifiek gereedschap zoals montageschuim (PUR), raamankers, een koevoet enzovoort. Deze materialen moet je nog aanschaffen wanneer je de kozijnen zelf plaatst, wat uiteraard voor een meerkost zorgt.

Bovendien is zelf kozijnen plaatsen of vervangen niet zo eenvoudig. De foutenmarge is erg klein: één fout of verkeerde inschatting kan grote gevolgen hebben. Enkele nadelen of risico’s van zelfplaatsing:

 • Geen garantie: als je je kozijnen foutief plaatst, kan je niet genieten van garantie. Moet je je kozijnen nadien opnieuw laten vervangen of gaan ze minder lang mee? Dan zullen de kosten uiteindelijk hoog oplopen.
 • Zwaar gewicht: kozijnen kunnen erg veel wegen. Daardoor kan het moeilijk zijn om deze op hun plaats te krijgen en goed te bevestigen, zeker wanneer je alleen te werk gaat. Daardoor kost het zelf plaatsen van kozijnen je ook meer moeite en tijd.
 • Beschadigde afstandshouder: de afstandshouder tussen de glasplaten mag niet worden beschadigd. Als dat wel gebeurt, verliezen de glazen hun isolerende werking. Ook condensvorming tussen het glas is dan mogelijk. Je zal de kozijnen dan snel moeten vervangen en te maken krijgen met een hogere energiefactuur.
 • Geen luchtdichte plaatsing: alles moet nauwkeurig worden opgemeten. De kozijnen moeten volledig waterpas staan en de ruimte tussen de muur en het kozijn moet volledig waterdicht zijn. Anders kan een koudebrug ontstaan.
 • Beschadigde muurisolatie: als je je kozijnen vervangt, is het belangrijk om dit voorzichtig aan te pakken. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je je muurisolatie beschadigt, wat weer kan leiden tot langer durende werken en hogere kosten.

 

OPTIE 2: kozijnen laten plaatsen

Een kozijn monteren is dus geen sinecure. Een schrijnwerker bezit de nodige expertise én ervaring om de montage tot een goed einde te brengen en jij verzekerd bent van een foutloos en mooi resultaat. We zetten hieronder nog enkele andere voordelen van het laten plaatsen van kozijnen op een rij:

 • Advies op maat: welke soort kozijnen kies je best? Wat is het meest aangewezen materiaal voor je kozijnen? Welke soort glas kan je in je raamkozijnen plaatsen? Een schrijnwerker helpt je bij het maken van de juiste keuzes en geeft je advies op basis van jouw persoonlijke situatie.
 • Vlotte & correcte plaatsing: een schrijnwerker beschikt over de nodige ervaring en expertise. Daardoor ben je verzekerd van een correcte, luchtdichte montage en volledige afwerking. Correct geplaatste kozijnen gaan bovendien zeer lang mee (45 tot wel 80 jaar, afhankelijk van het gekozen materiaal).
 • Kwalitatieve materialen: professionals werken enkel met hoogwaardige materialen. Zo ben je dus zeker van kozijnen met een goede isolatiewaarde, inbraakveiligheid, levensduur… Bovendien beschikken ze al over al de juiste materialen en moet jij deze dus niet meer aankopen.
 • Garantie: gaat er toch iets fout tijdens de plaatsing? Of lopen je kozijnen schade op? Dan kan je altijd terugvallen op de garantieregeling wanneer je een beroep doet op een professional. Ga je zelf aan de slag, dan moet je ook zelf eventuele bijkomende kosten betalen.
 • Financiële voordelen: tot slot kan je ook genieten van subsidies om de kosten voor je kozijnen te drukken. Denk maar aan de ISDE, de SVVE, gemeentelijke subsidies… Voorwaarde om op deze subsidies aanspraak te maken is dat je je kozijnen laat plaatsen door een expert.

 

CONCLUSIE: een schrijnwerker inschakelen loont!

Een schrijnwerker inschakelen voor de plaatsing van je kozijnen biedt dus tal van interessante voordelen. Hoewel je wel arbeidskosten betaalt, blijft het verschil met de kosten voor doe-het-zelven vrij beperkt dankzij de vlotte werkwijze, de subsidies, de materiaalkosten voor gereedschappen die wegvallen… Bovendien kan je nog extra besparen door meerdere offertes te vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Veelgestelde vragen kozijnen plaatsen

Heb je nog vragen over kozijnen plaatsen? Neem dan zeker eens een kijkje naar het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Hoe kan je een kozijn plaatsen in een bestaande muur?
  Als je een oud kozijn wil vervangen, kan je gewoon het oude kozijn laten demonteren en er een nieuw laten in plaatsen. Wil je echter een kozijn plaatsen op een plek waar nu een bestaande muur staat? Dan komt er wat meer bij kijken. Er moet dan namelijk een stuk uit de muur verwijderd worden dat precies de goeie afmetingen heeft om het kozijn er in te plaatsen. De muur moet netjes afgehakt worden en er moet ook voldoende speling zijn om het kozijn luchtdicht te maken. Dit is dus geen eenvoudige klus en laat je best over aan een specialist. De gevolgen bij een foute aanpak of uitvoering kunnen namelijk groot zijn.


 • Welke soort kozijnen kan je laten plaatsen?

  Als je nieuwe kozijnen laat plaatsen, zijn er een aantal keuzes die je moet maken. We gaan even dieper in op de verschillende materialen, soorten en toepassingen van kozijnen:

  • Materialen: de meest voorkomende materialen voor kozijnen zijn kunststof, hout, aluminium en staal. Elke materiaal heeft z’n eigen kenmerken en voor- en nadelen. Zo heeft een kunststof kozijn bv. de beste prijs-kwaliteitverhouding, geniet je bij een houten kozijn van een warme uitstraling en is aluminium dankzij z’n sterkte erg geschikt voor grote raampartijen.
  • Modellen: er zijn ook verschillende modellen die je kan laten plaatsen. Je kan daarbij kiezen tussen raam- en deurkozijnen. Binnen de raamkozijnen heb je nog de keuze tussen vaste kozijnen, valkozijnen en draaikiepkozijnen. Tot slot kan je ook nog een schuifpui laten plaatsen. Welk model je best kiest, hangt af van waar je kozijn komt en wat de functie ervan is.
  • Toepassingen: tot slot onderscheiden we ook nog kozijnen voor binnen en kozijnen voor buiten. Binnenkozijnen komen het vaakst voor in de vorm van binnendeuren. Buitenkozijnen kunnen zowel raam- als deurkozijnen zijn. Hierbij is ook de isolatiewaarde, inbraakbeveiliging… van belang.


 • Hoe kan je goedkoop kozijnen plaatsen?
  Heb je een beperkt budget? Dan zijn er een aantal manieren om de kosten voor je nieuwe kozijnen te beperken. Allereerst is vooral het gekozen kozijn een belangrijke bepalende factor. Zo kan je best kunststof kozijnen laten plaatsen omdat dit materiaal goedkoper is. Ook zijn vaste ramen bv. goedkoper dan draaikiepramen en gewone draaideuren goedkoper dan schuifdeuren. Kies verder ook voor een basiskleur en laat je kozijnen plaatsen door een schrijnwerker uit de buurt, om de verplaatsingskosten beperkt te houden. Door tot slot offertes te vergelijken, vind je ongetwijfeld de meest geschikte schrijnwerker tegen de beste prijs. Ontvang offertes van schrijnwerkers in de buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.