Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Subsidie kozijnen 2024

Laatste update: 1 februari 2024 – Met nieuwe kozijnen verbeter je de uitstraling van je woning en verlaag je efficiënt je energierekening. Bovendien kan je de totale prijs voor je project flink verlagen met subsidies voor kunststof kozijnen, aluminium of houten kozijnen, … Op welke subsidiebedragen in 2024 kan je rekenen? Hoe zit het met de voorwaarden en de aanvraagprocedures? Je leest er alles over in dit artikel!

 

Beschikbare subsidies voor kozijnen in 2024

1. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie
2. SVVE: subsidie voor verduurzamingsmaatregelen
3. Energiebespaarlening
4. Gemeentelijke subsidies

Meteen profiteren van subsidies voor kozijnen? Dan moet je een beroep doen op een professionele plaatser. Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. ISDE kozijnen 2024

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas (en kozijnen) kan je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen.

 

Hoeveel bedraagt de ISDE subsidie voor kozijnen?

Via de ISDE kan je subsidie voor kozijnen met HR glas of driedubbelglas aanvragen. De belangrijkste voorwaarde is dat je tenminste 8 m² aan glas en kozijnen laat plaatsen. Welke bedragen kan je krijgen voor kunststof kozijnen subsidie of voor andere materialen? Een overzicht:

Type kozijnenSubsidiebedrag per m²
bij 1 maatregel
HR ++ glas
HR++ glas U ≤ 1,2€ 23
Panelen in kozijn U ≤ 1,2€ 10
Isolerende deur Ud ≤ 1,5 € 23
Triple glas
Triple glas U ≤ 0,7€ 65,50
Panelen in kozijn U ≤ 0,7€ 45
Isolerende deur Ud ≤ 1,0€ 65,50

LET OP: de bovenstaande bedragen verdubbelen wanneer je het plaatsen van kozijnen combineert met nog minstens 1 andere isolatiemaatregel of  met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Een vakman geeft je graag meer advies over het subsidiebedrag waar jij recht op hebt. Bovendien bezorgt hij je alle documenten voor een snelle aanvraag. Ontvang gratis advies op maat!

 

Rekenvoorbeeld

Stel dat je HR++ glas met nieuwe kozijnen laat plaatsen en je in aanmerking komt voor de ISDE. In totaal gaat het om 8 m² aan materiaal, waarvan 6 m² uit glas bestaat en 2 m² uit kozijnen. Hiervoor krijg je dan het volgende:

 • 6 x 23 = € 138
 • 2 x 10 = € 20
 • 138 + 20 = € 158

In dit voorbeeld krijg je dan dus in totaal € 158 aan kozijnen subsidies via de ISDE. Voer je ook nog een andere isolatiemaatregel uit of combineer je dit met het plaatsen van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet? Dan verdubbelt het bedrag tot € 316.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Subsidie voor maximaal 45 m²: je ontvangt voor maximaal 45 m² subsidie, ook als je bij isolerend glas kiest voor een combinatie met panelen in kozijn of isolerende deuren.
 • Triple glas: als je  triple glas toepast, kom je alleen in aanmerking als je ook het kozijn vervangt voor een isolerend kozijn.
 • Maximale U-waarde: voor HR++ glas geldt een maximale U-waarde van 1,2 W/m²K. Bij driedubbelglas gaat het om 0,7 W/m²K. Voor kozijnen gelden dezelfde isolatiewaarden.
 • Plaatsing van kozijnen door erkend vakman: wil je in aanmerking komen voor deze kozijnen subsidie? Dan moet je het volledige plaatsingsproces overlaten aan een vakman. Tip: je kan vrijblijvend verschillende plaatsers actief in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Hoe vraag ik de ISDE voor kozijnen aan?

Bij de ISDE vraag je deze kozijnen subsidie aan na de uitvoering van de werken. Een vakman kan je hier goed bij helpen. Hieronder alvast een kort overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Log-in via DigiD en lever de benodigde documenten aan: via DigiD lever je documenten als de factuur, een omschrijving van het product, de datum van betaling, … online aan. Laat je hierbij adviseren door een vakman zodat je zeker weet dat je alle benodigde documenten hebt verzameld.
 2. Aanvullend bewijs voor kozijnen en glas: wil je in aanmerking komen voor deze subsidie voor glas en kozijnen? Dan heb je naast de standaard documenten nog aanvullend bewijs nodig. Denk bv. aan foto’s, maar ook aan specifieke details over de kozijnen als merken, oppervlaktes, afmetingen, …
 3. Subsidie aanvraag indienen: heb je alle documenten verzameld? Dan is het tijd voor de aanvraag van je kozijnen subsidie. Zorg dat je dit maximaal 12 maanden na de uitvoering van de eerste energiebesparende maatregel doet.

BELANGRIJK: een professionele plaatser begeleidt je met advies op maat gedurende je hele project. Niet alleen over je kozijnen zelf, maar ook over de mogelijke kozijnen subsidies waarop je aanspraak kan maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt!

 

subsidie kozijnen

 


2. SVVE kozijnen 2024 (enkel voor VvE’s)

Ook als VvE kan je een subsidie aanvragen voor de plaatsing van hoogrendementsglas (i.c.m. kozijnen).

 

Hoeveel bedraagt de SVVE voor kozijnen?

De bedragen voor kozijnen via de SVVE zijn:

 • HR++ glas: € 23 per m²
 • Triple-glas in combinatie met isolerend kozijn: € 65,50
 • Panelen in combinatie met HR++ glas en met isolerend kozijn: € 10
 • Panelen in combinatie met triple-glas en met isolerend kozijn: € 45

LET OP: als je de plaatsing van kozijnen met hoogrendementsglas combineert met nog minstens 1 andere energiebesparende maatregel verdubbelen de bovenstaande subsidiebedragen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je als VvE budgetvriendelijk kozijnen vervangen via een subsidie? Dan houd je het best rekening met onder meer de volgende voorwaarden van de SVVE:

 • Subsidie aanvragen vóór de uitvoering: in tegenstelling tot de ISDE moet je bij de SVVE een subsidie-aanvraag indienen vóórdat het ingeschakelde bedrijf begint aan de werkzaamheden.
 • Complete subsidie-aanvraag: zorg dat je alle benodigde documenten verzamelt voor je de subsidie-aanvraag indient. Denk hierbij aan de identificatiecode van het gebouw, het IBAN-nummer van de aanvrager, het KvK-nummer van de vereniging, … Daarnaast is ook van belang om hoeveel woningen het gaat en hoeveel hiervan worden verhuurd. Zo is het mogelijk om huurwoningen buiten je aanvraag te laten.

TIP: wil je nog meer info over de vereiste isolatiewaarden, de minimale oppervlakte aan hoogrendementsglas, …? Voor gratis en gericht advies op maat kan je terecht bij een kozijnspecialist actief in je buurt!

 

Hoe vraag ik de SVVE subsidie voor kozijnen aan?

Je vraagt de SVVE aan vooraleer de werken van start gaan. Je volgt daarvoor volgende stappen:

 1. Inloggen en nodige documenten aanleveren: de subsidie kan je online aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarvoor log je in met eHerkenning niveau 2+ of hoger. Heb je dat nog niet, dan kan je dat aanvragen.
 2. Nodige documenten en gegevens aanleveren: bij je aanvraag moet je de nodige documenten en gegevens voor je aanvraag voorzien. Bijvoorbeeld de uitvoerdersformulieren (ingevuld o.b.v. geaccepteerde offertes), KVK van de vereniging, het totaal aantal woningen binnen de vereniging, … Laat je hierbij adviseren door een vakman zodat je zeker weet dat je alle benodigde documenten hebt verzameld.
 3. Subsidie aanvraag indienen: heb je alle documenten en gegevens verzameld? Dan kan je de subsidie aanvragen. Is de aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je die beslissing binnen 13 weken per post.

 

Start je subsidie-aanvraag via onze gratis offerteservice

Of je nu de ISDE of de SVVE aanvraagt, uiteindelijk moet je contact opnemen met een erkend bedrijf om in aanmerking te komen. Profiteer meteen van gericht advies, professionele begeleiding en prijzen op maat door voorstellen te vergelijken van vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 


3. Energiebespaarlening

Voor het plaatsen van kozijnen kan je ook de Energiebespaarlening aanvragen. Dit is een initiatief van het Nationaal Warmtefonds en is bedoeld voor particulieren én VvE’s.  De lening is een betaalbaar alternatief voor woningeigenaren die niet genoeg budget hebben voor energiebesparende maatregelen, maar wel interesse hebben. Zo is het mogelijk om tot wel € 65.000 te lenen voor de verduurzaming van woningen.

 

Welke voorwaarden voor particulieren?

 • Je moet bewoner én eigenaar zijn van de desbetreffende woning.
 • Je kan minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000 lenen (bij een ZEP maximaal € 54.000 en bij een NOM maximaal € 71.000).
 • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig.
 • De leeftijd van de aanvrager van de lening is niet meer van belang. Voorheen kwamen mensen van 75 jaar en ouder namelijk niet in aanmerking.
 • De lening is volledig in te zetten voor 1 energiebesparende maatregel, met in dit geval isolerende kozijnen.

 

Welke voorwaarden voor VvE’s?

 • De totale lening bedraagt minimaal € 25.000 per VvE en maximaal € 33.000 per appartementsrecht. De looptijden variëren van 10 tot 30 jaar
 • Om in aanmerking te komen voor de VvE Energiebespaarlening mag maximaal 50% van het complex in gebruik zijn als commercieel vastgoed (winkel- en/of bedrijfsruimte). Minimaal 50% van het complex dient dus in gebruik te zijn als woonruimte.
 • De VvE Energiebespaarlening is een annuïtaire lening waarvan de rentevaste periode altijd gelijk is aan de looptijd van de lening.

 

Hoe vraag ik de Energiebespaarlening aan?

De Energiebespaarlening kan je online aanvragen via de website van het Nationaal Warmtefonds. Wil je meer inzicht in je verwachte maandlasten, rente, …? Dan kan je van tevoren nog een leencheck doen. Voor meer advies kan je ook terecht bij een vakman actief in je buurt!

 

kunststof kozijnen subsidie

 


4. Gemeentelijke subsidie kozijnen

Naast de nationale subsidies voor kozijnen zijn ook nog gemeentelijke subsidies mogelijk. De voorwaarden, subsidiebedragen, … verschillen wel per gemeente en ook niet alle gemeenten kennen deze subsidies toe. Voor de zekerheid informeer je dus het best eerst bij je gemeente of vraag je advies aan een vakman actief in je buurt. Je kan vrijblijvend contact opnemen met meerdere vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.