Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Enkel glas vervangen

Heb je nog enkel glas in je kozijnen? Dan is het sterk aangeraden om dat te vervangen door dubbel glas. Zo bespaar je op je energiefactuur, je hebt minder geluidsoverlast, je woonst is veiliger, … Waarmee hou je best rekening bij enkel glas vervangen? En wat is de kostprijs? Je leest er meer over in dit artikel.

Ga snel naar: soorten beglazing voordelenprijssubsidieskozijnen vervangen?offertes

 

Zijn je kozijnen geschikt voor dubbel glas?

Wil je graag je enkel glas vervangen door dubbel glas? Dan ga je best eerst na of je kozijnen daar wel geschikt voor zijn. Dubbel glas is namelijk zowel dikker als zwaarder dan enkel glas. Het is belangrijk dat je kozijnen:

 • nog in een goede staat zijn. Dat is vooral een aandachtspunt bij houten ramen, denk maar aan houtrot.
 • nog voldoende isoleren. Via oude kozijnen in kunststof, aluminium, hout of staal kan namelijk veel warmte verloren gaan.
 • dik en stevig genoeg zijn voor dubbel glas. Je kozijnen moeten het gewicht en de afstelling van dubbel glas kunnen dragen.

TIP: kan je van enkel glas naar dubbel glas gaan en daarbij je huidige kozijnen behouden? Een professionele plaatser kan dat samen met jou bekijken. Hij kan je ook informeren over de verschillende mogelijkheden qua soorten beglazing en afwerkingen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

Blijken je huidige kozijnen niet geschikt voor nieuwe beglazing? Dan is het beter om je kozijnen volledig te laten vervangen.

 

Soorten beglazing

Wil je graag je enkel glas vervangen door dubbel glas? Je kan een keuze maken uit de volgende soorten beglazing:

 1. Standaard dubbel glas: bestaat uit 2 glasplaten met daartussen een isolerende spouw die gevuld is met gewone lucht. Let op, klassiek dubbel glas is al lang op de markt en biedt niet langer de beste geluids- en warmteisolatie.
 2. Hoogrendementsglas: bestaat ook uit 2 glasplaten. Bij hoogrendementsglas (HR) is de spouw echter gevuld met edelgas en een coating die de warmte binnenhoudt. Daardoor isoleert het 2 à 3 keer beter dan standaard dubbel glas. En zelfs tot 6 keer beter dan enkel glas. Er bestaan verschillende soorten: H, H+, H++…
 3. Driedubbel glas: bestaat uit 3 lagen glas. Dit is vooral een interessante optie als je heel energiezuinig hebt gebouwd. Opgelet, driedubbel glas is zwaar. Ga dus met een glaszetter na of je kozijnen stevig genoeg zijn.

Belangrijk: deze soorten beglazing kan je nog volgens jouw wensen laten samenstellen. Denk maar aan zaken als inbraakwering, zonwering, … Een glaszetter kan je hierover info op maat geven. Vraag zeker je gratis offertes aan via onze offerteservice.

 

Voordelen enkel glas vervangen

Goed nieuws, enkel glas vervangen gaat snel en het kost minder dan volledige kozijnen vervangen. En dat is niet alles. Door te veranderen van enkel glas naar dubbel glas heb je…

 • een lagere energiefactuur door de betere warmteisolatie. Je verliest namelijk veel minder warmte via je kozijnen.
 • meer comfort. Dat betekent bv. geen koude luchtstroming meer als je dicht bij je kozijnen zit. Ook van condens aan de binnenkant van je kozijnen is geen sprake meer.
 • minder geluidsoverlast door de sterkere akoestische isolatie. Heb je veel last van wegverkeer, blaffende honden, …? Dan kan je bv. kiezen voor een extra akoestische folie.
 • meer veiligheid. Dan gaat het bv. over inbraakbeveilliging, maar ook over brandwering,  het belemmeren van doorvallen om verwondingen te voorkomen, …
 • geen verkleuring van je interieur, op voorwaarde dat je speciale folie op je beglazing laat plaatsen.

 

enkel glas vervangen

 

Enkel glas vervangen: kosten

De kosten voor enkel glas vervangen, hangen vooral af van het soort beglazing en de oppervlakte. Een kort overzicht van de prijzen:

Soort beglazingGemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde jaarlijkse kostenbesparing
(voor woning met 20 m² glas)
Standaard dubbel glas€ 100 - 115€ 140
Hoogrendementsglas€ 105 - 120€ 180
Hoogrendementsglas (+)€ 110 - 130€ 220
Hoogrendementsglas (++)€ 115 - 140€ 260
Driedubbel glas€ 150 - 230€ 280

 

Druk de kosten met subsidies

Als je verandert van enkel glas naar dubbel glas kom je in aanmerking voor verschillende subsidies. Als je isolerend glas laat plaatsen en daarvoor samenwerkt met een professionele glaszetter, geniet je trouwens van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% als je woning ouder is dan 2 jaar.

Een professionele glaszetter kan je verder informeren over deze subsidies en je helpen bij de aanvraag. Ook met al je vragen over soorten beglazing en de verschillende afwerkingen kan je bij hem terecht. Let op, de prijzen kunnen wel verschillen van plaatser tot plaatser. Vergelijk daarom zeker 2 à 3 offertes via onze offertepagina.

 

Glas of kozijnen vervangen?

Zijn je kozijnen niet dik of stevig genoeg voor nieuwe beglazing? Zijn ze rot of versleten en is herstellen geen optie meer? In zulke gevallen kies je dan beter voor nieuwe kozijnen. Zo ben je zeker van een uitstekende thermische en akoestische isolatie. En je kan op die manier ook je woning een nieuwe, frisse uitstraling geven. Naast nieuwe beglazing kan je namelijk kiezen voor kozijnen in verschillende materialen:

 • kunststof kozijnen: deze kozijnen bestaan uit PVC. Ze zijn goedkoper dan aluminium en houten kozijnen en bovendien onderhoudsvrij. Afstoffen is voldoende. Je kan ook kiezen voor verschillende afwerkingen qua kleur en reliëf.
 • aluminium kozijnen: iets duurder dan PVC, maar aluminium is dan ook een sterk, licht en elegant materiaal. Het wordt vooral gebruikt bij moderne woningen met grote raampartijen.
 • houten kozijnen: deze kozijnen hebben een warme, natuurlijke uitstraling. Ze passen bovendien zowel bij landelijke als stedelijke woningen. En heb je zin in een nieuw kleurtje? Dan overschilder je ze gewoon.
 • stalen kozijnen: strakke, esthetische kozijnen die je woning een industriële stijl geven. Er hangt een hogere kostprijs aan vast, maar daar staan o.a. een grote duurzaamheid, elegantie en onderhoudsvriendelijkheid tegenover.

Een professionele plaatser kan best inschatten of nieuwe kozijnen nodig zijn of niet. Hij kan je ook advies op maat geven over de verschillende materialen en hun eigenschappen. Vergelijk zeker offertes van 2 à 3 plaatsers. Zo krijg je een goed beeld van de prijzen en mogelijkheden. Ontvang gratis offertes via het onderstaande offerteformulier.

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.