Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
KIJK OP KOZIJNEN Een klare kijk op aluminium en kunststof kozijnen
KIJK OP KOZIJNEN

Kozijnhout

Zoek je een tijdloze, natuurlijke uitstraling voor je binnen- of buitenschrijnwerk? Dan is kozijnhout ongetwijfeld het meest geschikte materiaal. Door de vele mogelijke houtsoorten vind je bovendien sowieso kozijn hout op maat van jouw project én jouw budget. Uit welke types kan je nu kiezen en wat met de prijs en het onderhoud van houten kozijnen? Je leest er hier alles over!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten kozijnhout
Kosten kozijn hout
Onderhoud van kozijnhout
4 inspirerende voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarvoor kan je kozijnhout gebruiken?

Kozijn hout is toepasbaar voor meerdere projecten in je woning. Wil je graag hardhouten kozijnen voor buiten? Of wil je eerder je binnendeuren vervangen? We overlopen even welk kozijnhout je kan kopen:

 • Kozijnhout profielen: voor je buitenschrijnwerk heb je meerdere kozijnhout profielen nodig. Het gaat om een houten lat in de spouw, een tussenstijl, een boven- en onderdorpel die schuin aflopen, …
 • Kozijnhout voor binnendeuren: ook voor binnendeuren is kwalitatief kozijn hout belangrijk. Het gaat om het houten frame waar de deur in komt te hangen. Dat hout voor kozijnen zorgt ervoor dat de deur stabiel hangt en heeft ook een isolerende functie.
 • Kozijnhout plinten en latten: ten slotte kan je kozijn hout ook gebruiken om wanden en plafonds af te werken. Zulke plinten, hoeklatten, neuslatten, … kan je kopen in meerdere houtsoorten en in verschillende afwerkingen.

Zeker zijn van de juiste keuze? Vraag dan zeker meerdere offertes aan bij kozijnspecialisten in je buurt. Door hun adviezen, voorstellen, kosten, … te vergelijken, neem je een doordachte beslissing. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakspecialisten in je buurt!

kozijnhout

 

Voor- en nadelen van kozijnhout

Naast hout voor je kozijnen kan je natuurlijk ook nog kiezen voor andere materialen als kunststof, aluminium of staal. Wil je een weloverwogen keuze maken? Dan is het dus belangrijk om de voor- en nadelen van kozijn hout goed tegen elkaar af te wegen. Een kort overzicht:

 

Voordelen kozijn hout

 • Natuurlijke, authentieke charme: hout is een puur natuurproduct dat een tijdloze klasse uitstraalt. Door de vele houtsoorten kan je bovendien ook kiezen voor specifieke kleuren, nerfstructuren, houttekeningen, …
 • Op maat van vele woonstijlen: kozijn hout zou je eerder associëren met een landelijke, pastorale bouwstijl, maar ook in moderne woningen komt schrijnwerk in hout helemaal tot zijn recht. Jij beslist of je eerder kiest voor strakke lijnen, decoratief freeswerk, …
 • Uitstekende isolatiewaarden: qua isolatiewaarde haalt hout de beste resultaten en dat zowel thermisch als qua geluidsisolatie. Combineer je je raamhout dus met hoogwaardig isolatieglas? Dan mag je zeker zijn van een optimale isolatie, lagere energiekosten en een zalig woon- en warmtecomfort.
 • Grote overspanningen mogelijk: net als aluminium is hout een erg stevig materiaal. Daardoor kan je grotere overspanningen maken dan met bv. kunststof. Ideaal als je kozijnhout wil gebruiken voor grotere raampartijen, een schuifpui, …
 • Makkelijk te bewerken: ontsiert een krasje je kozijnen? Of ben je de kleur van je schrijnwerk beu? Met hout is dat geen probleem. Kozijn hout kan je eenvoudig herstellen of in een andere tint steken.

 

Nadelen kozijn hout

 • Niet goedkoop: ga je voor tropisch of Europees hardhout? Dan kom je ongetwijfeld duurder uit dan met kozijnen in kunststof. Je kan daarnaast ook kiezen voor zachtere houtsoorten als vuren, grenen, … Let op: deze houtsoorten hebben een lagere prijs, maar ook een lagere duurzaamheidsklasse. Ze gaan gemiddeld dus iets minder lang mee dan kozijn hardhout.
 • Vergt meer onderhoud: bij hoogwaardig hardhout heb je gedurende 10 à 15 jaar geen omkijken naar je kozijnen. Niettemin heeft dit materiaal na verloop van tijd onvermijdelijk een onderhoudsbeurt nodig. Om het te beschermen, kan je je kozijnhout oliën, beitsen, schilderen, … Verder in dit artikel lees je meer over het onderhoud van kozijn hout.
 • Veranderende kleur: door de weersomstandigheden kan de kleur van hout na verloop van tijd veranderen. Veel houtsoorten voor buitentoepassingen vergrijzen, andere krijgen een meer donkere tint. Zo’n verkleuring kan je eventueel wel tegengaan door het te behandelen met een olie.

 

Soorten kozijnhout

Afhankelijk van je project en je budget zijn er meerdere geschikte houtsoorten voor kozijnen. Die hebben elk verschillende eigenschappen (kleur, structuur, tekening, …) en een andere duurzaamheidsklasse. We overlopen enkele vaak gebruikte houtsoorten voor kozijnen:

 

1. Hardhout kozijnhout

Gaat het om kozijnhout voor buiten? Dan kies je best voor hardhout voor je kozijn(en). Deze zijn namelijk het meest geschikt voor buitentoepassingen vanwege hun grote duurzaamheid (duurzaamheidsklasse 1 of 2). Er bestaat zowel tropisch hardhout (padoek, afrormosia, meranti, merbau, …) als Europees hardhout (eik, lariks, …). Zo’n voorbehandeld kozijn hardhout moet je meestal pas na 10 à 15 jaar beginnen te onderhouden.

 

2. Vuren kozijnhout

Hou je het liever iets budgetvriendelijker? Dan is vuren kozijnhout een interessante optie. Dit zachthout is afkomstig van de fijnspar. Een boom die snel groeit, waardoor vurenhout relatief goedkoop is. Let op: dit hout heeft slechts een duurzaamheidsklasse 4 of 5. Daardoor is het minder geschikt voor buitenkozijnen en meer voor binnentoepassingen als binnendeuren.

 

3. Douglas kozijnhout

Ook Douglas is een naaldhoutsoort (afkomstig van de douglasspar). Het heeft een roodgele kleur en een unieke vlamstructuur. Naast die prachtige uitstraling pronkt douglas kozijnhout ook met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Daar staat wel tegenover dat douglas kozijn hout iets minder lang meegaat dan kozijn hardhout. Het is eerder geschikt voor binnentoepassingen of kozijnen van bv. een bijgebouw als een schuur, tuinhuis, …

 

4. Grenen kozijnhout

Grenen is eerder een verzamelnaam voor meerdere types zachthout. Het heeft een duurzaamheidsklasse 3 of 4. Daardoor is het minder resistent tegen schimmels en vocht dan kozijn hardhout. Grenen kozijnhout gebruik je dan ook best niet voor buitenkozijnen en eerder voor binnentoepassingen. Tenzij je kiest voor grenen dat voorbehandeld is met stoom of hitte om het duurzamer te maken.

 

Welk hout voor mijn kozijnen kies ik het best?

Dat hangt in eerste instantie van jouw project en je budget af. Zoek je eerder kozijn hout voor je binnendeuren? Dan volstaat een zachte houtsoort als vuren of grenen. Gaat het om hout voor je kozijnen buiten en heb je voldoende budget? Dan is tropisch of  Europees hardhout duidelijk de beste keuze vanwege hun grote duurzaamheid.

Advies op maat nodig? Kom vrijblijvend in contact met meerdere kozijnspecialisten actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden. Start je aanvraag voor kozijnhout!

 

Kosten kozijnhout

Heb je zelf veel kluservaring? In bepaalde doe-het-zelfzaken en online kan je hout voor kozijnen kopen. Bij de plaatsing komen wel veel aandachtspunten kijken: opmetingen, afwatering, isolatie, mooi waterpas, … Laat je de werken liever over aan een kozijnspecialist? Dan mag je rekenen op de volgende totaalprijzen:

 

1. Kosten kozijnhout voor ramen

Bij ramen bepaalt vooral het raamtype de uiteindelijke kostprijs. Een kort overzicht:

Type raamkozijnPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Vast kozijn€ 150 - 300
Draaikiepkozijn/valkozijn€ 250 - 400
Schuifpui€ 800 - 1.000

Een totaalprijs voor je raamkozijnen? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen bij specialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

2. Kosten kozijnhout voor deuren

Wil je kozijnhout eerder gebruiken om je binnen- of buitendeuren vorm te geven? Voor een volledige deur mag je bij een kozijnspecialist rekenen op de volgende kosten:

Type deurkozijnPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Binnendeur€ 550 à 750
Buitendeur€ 1.500 à 2.200

Een totaalprijs voor je deurkozijnen? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen bij specialisten in je buurt via onze offerteservice.

 

kozijn hout

 

Onderhoud van kozijnhout

Kies je voor meranti kozijnhout, padoek kozijnhout of ander hardhout voor kozijnen? Dan valt het onderhoud best mee. Bij minder duurzame, zachtere houtsoorten moet je dan weer sneller aan de slag. Maar op welke manieren kan je kozijn hout behandelen? Enkele opties op een rij:

 • Kozijnhout onbehandeld laten: tropisch of Europees hardhout hoef je in principe niet te behandelen vanwege hun grote duurzaamheid. Hou er wel rekening mee dat het kozijn hout dan langzaam zal vergrijzen of verdonkeren. Wil je dat natuurlijke proces vermijden? Dan kan je aan de slag met een kozijn olie.
 • Kozijnhout beitsen: beits dringt diep in het kozijn hout en biedt zo een goede bescherming tegen de weersomstandigheden. Het is een ademend product, waardoor de structuur van het hout ook mooi behouden blijft.
 • Kozijnhout vernissen: met vernis kan je de structuur van het hout wel gedeeltelijk of volledig wegwerken. Dit product legt namelijk een beschermende film op je kozijnprofielen.
 • Kozijnhout schilderen: 1 van de grote voordelen van houten kozijnen is dat je ze vlot kan bewerken. Wil je dus graag je raam- of deurkozijnen in een ander kleurtje steken? Dan kan je gerust je kozijn hout schilderen met een verftype op maat. Let op: buitenschilderwerk laat je wel best om de 5 jaar vernieuwen.

BELANGRIJK: heb je nog vragen over het onderhoud van je kozijn hout? Dan kan je voor advies op maat terecht bij een kozijnspecialist actief in je buurt!

 

4 inspirerende voorbeelden van kozijnhout

Ben je gecharmeerd door de uitstraling van kozijnhout, maar zoek je nog inspiratie voor jouw project? Dan brengen deze 4 voorbeelden je misschien wel op ideeën:

 

INSPIRATIE 1 = moderne ramen in kozijn hardhout

kozijn hardhout

Voor deze woning koos de eigenaar voor raamkozijnen in hardhout. De strakke vormgeving zorgt voor een moderne toets in een landelijke omgeving met veel groen. Samen met het houten terras vormen de raamkozijnen 1 harmonieus geheel. Dankzij het voorbehandelde hout is er bovendien voor lange tijd geen onderhoud nodig.

 

 

INSPIRATIE 2 = grenen kozijnhout voor binnendeur

kozijnhout deuren

Voor binnendeuren is niet noodzakelijk hardhout met de hoogste duurzaamheidsklasse nodig. Zachthout als grenen kan perfect volstaan en is bovendien ook budgetvriendelijker. In dit voorbeeld is het hout behandeld met vernis voor een stijlvolle, glanzende afwerking.

 

 

INSPIRATIE 3 = massieve binnendeuren met Douglas kozijnhout

kozijn hout binnendeur

Voor binnendeuren kan je ook Douglas kozijnhout gebruiken zoals in het bovenstaande voorbeeld. De gevlamde roodgele kleur past perfect bij de houten bekleding van de binnenmuren. Bovendien is dit type kozijn hout ook budgetvriendelijker dan binnendeuren in hardhout.

 

 

INSPIRATIE 4 = landelijk raamhout in de woonkamer

raamhout

Met raamhout kan je verschillende kanten uit voor de vormgeving van je kozijnen. Op de bovenstaande foto gaat het om raampartijen die ingedeeld zijn in verschillende vlakken. Dat zorgt voor een meer landelijke uitstraling. Hou je eerder van grote glaspartijen met dunnere kozijnhout profielen? Dan is dat met stevig hardhout ook zeker mogelijk.

 

 

Offertes voor kozijnen en deuren ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.